МВР си върна обратно предприятието БМВ

OFFNews 03 февруари 2016 в 14:13 4118 1

МВР си върна обратно предприятието БМВ

МВР отново е едноличен собственик на капитала на „Безконтактни мултиплексорни вериги” ЕООД. Това е станало с разпореждане на Министерски съвет, което е било прието на 19 януари, съобщава в. „Сега“. Решението, което влиза в сила от 1 февруари, е било взето без да се вдига много шум, а в него няма посочени мотиви.

В началото на 2014 г. вътрешният министър Цветлин Йовчев даде започна освобождаване на МВР от неспецифични дейности и предприятието беше прехвърлено към министерството на транспорта. Тогава правителството мотивират решението с това, че дейността на дружеството - инженерингова, производствена, търговска, сервизна и монтажна в областта на интегрирани информационни системи и др. - е от отрасловата компетентност на министерството на транспорта. „БМВ“ произвежда регистрационни табели за автомобили.

Връщането на фирмата, която години наред беше най-големият дарител на МВР, съвпадна и с края на драмата с регистрационните номера. Според в. "24 часа" фирмата е била класирана на първо място на 19 януари по обществената поръчка за доставка на регистрационни табели за автомобилите. На същата дата е и нареждането на МС за прехвърляне на фирмата към МВР. БМВ печели по критерий най-ниска цена, посочва вестникът. Те са предложили 24,1 млн. лв. за изработката и доставката на табелите. Обществената поръчка беше с прогнозна стойност 25 млн. лв. Тя се забави заради обжалване на кандидатите по процедурата пред комисията за защита на конкуренцията и съда.

Връщането на фирмата под контрола на МВР по никакъв начин не отговаря на плановете на вътрешния министър Румяна Бъчварова да извади несвойствените дейности на министерството извън него. Според предложението промени в Закона за МВР се предвижда да се създаде Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“. Дали „БМВ“ обаче ще се влее в него не е ясно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови