Бъчварова разреши даренията в МВР

OFFNews 06 януари 2016 в 14:33 3221 7

Бъчварова разреши даренията в МВР

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е върнала порочната практика на даренията в МВР, съобщава "Труд". 

Това е станало още на 12 август със заповед на министърката, с която се отменя заповедта на Цветлин Йовчев в правителството на Пламен Орешарски за забрана на даренията. 

От края на февруари до края на септември 2015 г. МВР е получило горива, техника и други консумативи на стойност 2 583 708 лева. Най-много МВР е получавало горива и пари за купуване на резервни части за колите, както и друг вид техника. Държавните „Мини Марица-изток“ ЕАД и ТЕЦ „Марица-изток 2“ са дали на МВР - Стара Загора пари два пъти - 12 000 лв. и 32 000 лв. Спонсори на полицията са и много малки общини, които няма как да получават големи приходи в хазната си от данъци и такси.

Опит за спиране на даренията в МВР беше направен още при първото правителтво на Бойко Борисов, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. През 2011 г. Борисов обяви, че даренията от частни дарители в МВР ще спрат, а нужните за работата на полицията средства ще бъдат компенсирани с пари от бюджета. Дни след като вътрешният министър Цветан Цветанов обаче заяви, че няма нищо нередно в даренията, от ЕК отправиха остра критика именно за тях.

"Това е проблем, който ни тревожи. Ние сме го включили в техническата оценка и това може да се счита, че нарушава независимостта на полицейските разследвания", заяви говорителят на Еврокомисията Марк Грей по време на представянето на годишния мониторингов доклад за страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови