МВР иска промени в Наказателния кодекс заради кражбите на коли

OFFNews 24 август 2015 в 21:10 2207 0

Снимка БГНЕС

Към МВР е сформирана работна група за изготвяне на предложения за промяна на членовете от Наказателния кодекс (НК), които са свързани кражби на автомобили.

Това е станало с заповед на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, съобщават от самото министерство.

МВР планира и други мерки за противодействие на престъпленията, свързани с кражби на коли. Серд тях са провеждането на полицейски операции на по-уязвимите места, където се наблюдава тенденция на увеличение на кражбите на автомобили, както и регулярно обучение на полицаи, които се занимават с противодействие на този вид престъпления. От МВР планират още да засилят работата си с чуждите полицейски служби по отношение на този тип престъпления.

Само от началото на юни са проведени 11 тематични полицейски операции на територията на: София, Перник, Костинброд, Враца, Монтана, Велинград, Варна и Бургас. Акциите са реализирани след анализ и констатирано повишаване на активността на лицата, извършващи посегателства над моторни превозни средства.

В хода им са проверени общо 35 депа за разглобяване на автомобили, авто-морги и обекти за продажба на части, втора употреба. Открити и иззети са купета, авточасти и агрегати от над 350 автомобила - предмет на престъпно посегателство. Установено е, че голяма част от колите са отнети предимно от София, Враца, Монтана, Варна и Бургас.

С оглед на установените факти и събрани доказателства са образувани 12 досъдебни производства срещу съдържатели, ползватели и собственици на проверените обекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови