Можем да получаваме допълнително азерски газ, но ще е на пазарна цена

Ружа Райчева 07 февруари 2022 в 19:00 2473 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Допълнителни количества азерски газ могат да се доставят и в момента – но не на цената, оформена в договора, а на пазарна. Поетите към момента ангажименти от бившето ръководство на "Булгаргаз" са до 1 юли 2022 г. Всяка промяна на тези ангажименти може да се случи след тази дата.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред bTV по повод твърденията на бившия изпълнителен директор на държавното дружество "Булгаргаз" Николай Павлов, че "липсва инфраструктура", за да се достави допълнително природен газ от Азербайджан. 

"Няма техническа пречка за допълнителните доставки през „Неа Месембрия“, може и през алтернативни маршрути през Турция. Ако се ползва оправданието „липсва инфраструктура“, това е несериозно. Проблемът с повечето държавни дружества е че българският обществен интерес се интерпретира на последно място", смята енергийният министър. 

По думите на Николов когато едно лице е изпълнителен директор на дружество и цитира конкретна клауза, особено с оправдателен характер, следва цялата тази клауза да е казана в пълнота, което бившият директор на „Булгаргаз“ не е направил.

"Конкретната клауза в договора съдържа важната българска думичка „или“ и описание на друга алтернативна точка при липса на подобно трасе. Този човек в рамките на няколко седмици се опита да направи сериозна медийна кампания на гърба на представляваното от него дружество. Първо беше липсата на инфраструктура, после - липса на алтернативно трасе, количества и така нататък", каза Николов. 

Енергийният министър обяви, че след „Булгартрансгаз“, и азерските доставчици са потвърдили, че може да се доставят допълнителни количества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови