MoveBG създаде онлайн наръчник за изборна реформа

Александър Новков 04 ноември 2015 в 17:20 2142 3

Гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG създаде онлайн наръчник за изборна реформа.

Той е продукт на усилията на над 50 доброволци с експертиза в различни области - политолози, юристи, историци, дизайнери, IT-специалисти, работили в продължение на над половин година под координацията на екипа на MoveBG.

Според създателите му наръчника си поставя амбициозната задача да подпомогне гражданското общество за по-добро разбиране на изборния процес, неговите проблеми и алтернативите за тяхното решаване.

В него гражданите сами могат да намерят отговорите на някои от съществените предизвикателства пред изборните правила на страната ни, както и някои въпроси, съзнателно заобикаляни от авторите на настоящия изборен закон и от статуквото, което в момента се ползва от неговите пробойни.

Наръчникът дава възможност на всеки да проведе своя собствена изборна реформа, да я сравни с тази на другите, да предложи нови решения, да добие представа за обществените нагласи по темата и дори "да се скара" с приятел точно за избори.

От MoveBG вярват, че са създали интерактивен инструмент с дълъг живот - отвъд кампанийността на едни местни избори и именно това е причината да бъде представен след местния вот. Така Наръчникът за изборна реформа ще продължи да диалогизира проблемите на изборния закон, да се развива и обогатява от гражданите и ще е нужен, докато съществуват изборна система и породените от нея проблеми.

С него можете да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!