Московски: В ГВА няма корупция, а лошо управление

OFFNews 25 април 2016 в 16:07 5731 4

Ивайло Московски

В Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" не са установени корупционни практики, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Вече бившият директор Минчо Цветков е освободен на базата на резултати от извършена задълбочена комплексна проверка, съобщиха от Министерството на транспорта. 

В комплексната проверка няма нито едно твърдение или доказателство за корупционни практики. Единствената причина, поради която освободихме господин Цветков, е слабост в административните функции на такъв ръководител и допълнителни да кажем, недобра финансова дисциплина в Агенцията, се казва в текста.

В отговор на критиките на депутати от ДСБ от петък, че част от служителите в Агенцията нямат ценз за заемане на длъжности, министър Московски отговори, че длъжностните характеристики на служителите са от компетенцията на ръководството, а не на министерството:
По-скоро считаме, че там има допуснато заради личностни взаимоотношения оголване или допускане на намаляване на експертния капацитет на определени дирекции. Категорично тук трябва да бъдем коректни. Решението за освобождаване на господин Цветков е от поне преди две или три седмици. Така че това, което се направи от господин Атанасов, не беше коректно, заявява министърът.

Няма данни за неправоспособни пилоти в българската авиация. Това стана ясно по време на днешната среща между заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, главния директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) Иван Иванов и представители на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).

Председателят на АБА Светослав Станулов заяви, че авиационният бранш недоумява как е възможно да бъде представяна пред медиите недоказана информация за назначаването на неправоспособни пилоти в българските авиокомпании. Станулов каза още, че към момента не са им известни случаи за авиокомпании и пилоти без наличие на лицензи или с неправомерно издадени такива. Той призова всеки, който разполага с подобна информация да я предаде на компетентните органи, които да направят проверка и да обявят резултатите от нея.

По време на срещата беше договорено да бъде създаден Консултативен съвет в авиационната област, който да подпомага работата на ГВА. В Консултативния съвет ще участват специалисти от авиационния бизнес, както и експерти от администрацията. Основните функции на съвета ще бъдат свързани с подпомагане на дейността на ГВА, участие в разработването на нормативни промени и съдействие при решаването на актуални въпроси в областта на гражданската авиация, се казва още в съощението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

4

Nik68

25.04 2016 в 19:23

И така да е. Приемаме, че няма корупция. Има некомпетентност. Какво следва тогава. Оставки, оставки, оставки.

12005

3

pineapple

25.04 2016 в 16:29

"В ГВА няма корупция, а лошо управление"

Честито! Сега ли се сетихте?!? ГВА са като черна дупка от години.
Крият се като плъхове по офисите. Овластени мъртви души. Виртуална власт на луди, некадърни мазни бюрократи. Реално съществуват само в списъците за получаване на заплати. Няма такива кретени! Ако някой нормален бивш пилот се обърка да започне при тях работа, системата го изхвърля!