Митов отговори на Медведев: Тревожете се за вашата икономика

Ивайло Анев Последна промяна на 15 декември 2014 в 20:56 24208 45

"Ако бях на мястото на критиците ни в момента, бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената ми икономика."

Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с изказването на руския премиер Дмитрий Медведев, който даде пример с България за това колко лошо е в Европейския съюз. 

"Стана неприятна тенденция да ни се отправят критики оттам, откъдето не е редно да бъдат отправяни. Данните са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло", поясни Митов.

Той припомни, че до 2007 година, когато България стана член на ЕС, световната икономика е имала сериозен растеж, което се е отразила благотворно и на страната ни.

"В края на 2007-а удари най-тежката световна икономическа криза, която навлезе в България през 2009-а и страната беше засегната много тежко. Безработицата нарасна глобално, не само у нас, и това не е пряка функция от членството ни в ЕС", подчерта Митов.

Той допълни, че същото важи и за чуждестранните инвестиции.

"Затова смятам, че тези твърдения са безкрайно манипулативни, за пореден път", категоричен беше Митов.

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна за реформите, които й предстоят да направи и да върви по пътя към европейска интеграция. Иска ми се да вярвам, че няма кампания срещу България, защото ако се декларира приятелско отношение и ако се води някакъв диалог, не може да се водят кампании срещу България", каза още Даниел Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.02 2015 в 23:25

ПЛАТЕНИ ПИСАЧИ...КОЙ БИ СИ ЗАГУБИЛ ВРЕМЕТО ЗА ТАКИВА ДЪЛГИ ПОДЛЕЗУРСКИ ПИСАНИЯ.АПОТЕОЗИ ЗА НЯКАКВО МИНИСТЪРЧЕ.ДАЙТЕ ДА НАПАДНЕМ ПУТИНСКА РУСИЯ,ХАЙДЕ КЪМ МОСКВА-НАШАТА,АЛБАНСКАТА И РУМЪНСКАТА АРМИЯ СА НАПЪНО ДОСТАТЪЧНИ САМО КАТО ЧУЯТ,ЧЕ ИДВАМЕ ШЕ СЕ СКРИЯТ ЧАК ВЪВ ВЛАДИВОСТОК.СЛУЧАЙНО ПОГЛЕДНАХ КОМЕНТАРИТЕ И СЕ ЗАРАДВАХ,ЧЕ НЯКОЛКО БЕЗРАБОТНИ ИМАТ ЩАСТИЕТО ДА СА НАЕТИ ПО ЕДИН ПРОЕКТ ФИНАНСИРАН ОТ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО-ТАКА ЧУХ В МЕТРОТО И ОТ ФЕЯТА НА ЗЪБКИТЕ.

18.12 2014 в 01:48

За какво и е външен министер на страна за която "вън" или не знаят, или не искат да знаят?

16.12 2014 в 20:22

Днес 1 долар се продава за 76 рубли. Тотален крах на руската икономика, но може и още. Аз търпеливо чакам този олигофрен Путкин до къде ще я докара тази държава. И до кога руснаците ще го търпят. Иначе Медведев е прав, че по- бедна държава от България няма. С това малко уточнение, че не ЕС е виновен за това. Щото колкото и да налива съюза оправяне няма да има.

16.12 2014 в 17:01

Поля е известна руска "компаньонка" от околовръстното. Предпочита участъка между Световрачене и Казичене поради големия трафик на турски тираджии и клиенти цигани. Един ден докато си карах колата и си зяпах през прозорчето, забелязах как един изгнил бус , Форд Транзит 89-та, с хасковска регистрация ,пълен с цигани е спрял и един я качва вътре... Поля , за това ли напусна ссср и дойде тук? Защо не си остана в комунистическия рай?

16.12 2014 в 15:38

фиделоскейй,
да много по-добре живеем от както падна съветското робство. Добре, че го има и твоя идол - турчина със съветски наклонности - пидеров да ни напомня колко е грешно да гледаме по посока на ссср.
Сбогом атакалъ, сбогом сидероглу!

16.12 2014 в 14:53

Ей,много соросоиди,бе!Затова сме на това дередже.Събули сме си гащите на Европа и чакаме да ни онодат.
Какво направихме като членове в ЕС?Какво постигнахве,по-добре ли живеем,ти българино-по- щастлив ли се чувстваш???
Не,не и не...
Ние сме едни слуги на Запада и нищо по-вече.
Просто ни изтребват тези капиталисти.
Само за АТАКА и Волен!
Това е положението...

16.12 2014 в 13:12

Пол(юци)я, омайна ,сладка
из "Путин е тъпо ченче и опасно луд човек" на Иво Беров

"...Въобще закъсня, много закъсня Путин. Съдбоносно. И с вложения в несъществуващата икономика, и с невъзможната вече индустриализация, и с всичко.Тъпото ченге Путин пое властта при безобразно ниски цени на петрола, а по време почти на цялото му управлението те хвърчаха нагоре. През 2003- година, например, цената на петрола беше 25-27 долара за барел, а на края на годината стигна 44 долара. През 2007 година стана 80 долара на барел, през 2008 година – 100 долара на барел. По някое време цената му стига дори до 135 долара. Само през 2013 година имаше лек спад, а за 2014 година бюджетът на Русия бе разчетен на 110 долара за барел, в последствие неколкократно прекрояван на по-ниски стойности.

Да тръгне цената на петрола от тридесет долара за барел и да стигне до сто и тридесет... Наема ли се някой да изчисли колко точно са милиардите, които Путиновата Русия спечели просто така – без усилия, без да прави нищо - като тунеядска и рентиерска държава, суровинен придатък на развития свят.

И как Путин използва този подарък на съдбата, който се случва веднъж на век, ако въобще се случи и би могъл да бъде наречен „путинско икономическо чудо”.

Ами използва го по такъв начин, че да освободи от всякакви притеснения и угризения ония, които решават, че могат да го наричат глупак и тъпанар. Става дума за мислещите хора, разбира се, не за изумялото от дивата путинска пропаганда руско на природонаселение.

Вместо да използва трудноизчислимите милиарди за нововъведения, за високи технологии, за увеличение производителност на труда, за наука, образование и съзидание / Китай му е през дувара, можеше да надзърне и да види как се прави/, Путин изхарчи всички тези милиарди по един безобразен начин – обогати най-близкото си обкръжение, та да могат олигарсите му да си купуват футболни отбори в и яхти /самият Путин се вози на две яхти – едната за един милиард долара, другата за около 600 милиона/, похарчи ги за да издържа на паразитна, но иначе вярна му бюрокрация / от 145 милиона население около 70 души милиона са на бюджетна издръжка – всичките путинисти, разбира се/, купи си с тях всички медии, изхарчи ги за да поддържа силовото си еднолично управление, изхарчи ги за олимпиадата, изхарчи ги за издръжка на пропутински партии из цяла Европа, изхарчи ги за войни, унищожи, между другото дребния, сред бизнес и предприемачеството, и въобще прахоса милиардите за всички ония дивотии, за които едно изключително тъпо ченге би похарчило парите на една държава.

/Ей, поне да бяха се научили да правят от нефта бензин, но и това не успяха за всичките тези години. И сега, когато нефтът поевтинява, бензинът в Русия поскъпва/

В същото време европейските страни и САЩ влагаха пари в наука, в нови технологии и най-вече в нови енергийни източници, така че да бъдат независими от Русия.

Америка, Канада и Полша, например, вложиха толкова много пари за добив на шистов газ, че се случи неизбежното.

...

Разните му там политици, наблюдатели, журналисти, умници, тълмачи и разбирачи всякакви все още не могат да осъзнаят, да разберат, да обхванат и да проумеят нещо изключително – в световната икономика настъпи повече или по-малко очакван, но при всички случай дълбок, едва ли не революционен обрат.

Най-големият вносител и потребител на газ и петрол в света, благодарение на шистовия добив се превърна в най-голям производител и износител.

Това е великолепна новина за държавите, които се развиват благодарение на високите си технологии, на познанията и уменията си, благодарение на производителността си, на науката и образованието си и в същото време това е убийствена новина за рентиерските и тунеядски държави, които паразитират върху износа на суровини.

И тази промяна е необратима, нещастният Путин напразно се надява цените на петрола отново да хукнат нагоре.

САЩ пусна огромни количества шистов газ и петрол на международните пазари, Саудитска Арабия Иран не намалиха добивите си на на газ и петрол за да не изгубят мющериите си – така цените на петрола и газа ще останат ниски за дълго време, вероятно малко над себестойността си.

Европейските стопанства вложиха много за разнообразяване на енергийните си източници, така че Европа все по-малко ще се нуждае от руски газ и петрол и въобще от газ и петрол. И между другото винаги ще може да си внася втечнен газ от САЩ и Канада.

Какъв Южен поток, какви 400 милиона долара печалба годишно !

Путин просто лъже и лъже не като циганин, а като Гьобелс – никому циганина не биха хрумнали подобни небивалици. Предимствата на една сделка се изтъкват преди сключването й, а не след приключването й, нали така господин Путин?

От Южен Поток няма да се печели и след 15 години, когато уж ще сме изплатили заемите за строежа му, ще се печели след примерно 20 – 30 години, ако въобще се печели, и печалбата няма да бъде 400 милиона на година, ако разбира се въобще бъде.

...

Путинската Русия е пред пълен стопански крах, всъщност тя вече е вътре в него. Точно затова Путин се отказа от своя путинопоток през България, а това че сега той щял да минава през Турция си е просто блъф – никакви договори няма с Турция, има меморандум, каквото и да означава това /паметка, примерно/, че Русия има намерение да прокарва тръба през Турция, която ще щяла да стига до границите с Гърция и толкоз, какво ще става по-натам с тоя газ въобще не се споменава в паметката, ако нещо въобще ще става. Най-много Европа да поема газа от гръцката граница, само че пак по своите правила, не по путиновите.

Любителите на путинопотока не съобразяват и друго. След петнайсет години, когато се очаква България да започне да печели от преноса на газ, Путин, ако не е мъртъв, ако не е в затвора или в лудницата, вече няма да бъде началник на Русия, а Украйна, която той искаше да заобиколи с нови тръби, най-вероятно ще бъде демократична страна – членка на НАТО и Европейския съюз. И тогава би било съвсем естествено газът пак да си минава по прекия и евтин път през Украйна, а не през България, Турция или Гърция. А Путин обвинява България за края на путинопотоците си не от друго, а от присъщата за един кагебист подлост – България е слаба, няма как да отвърне на удара, няма да посмее да му се присмее и до го разобличи, а освен това путиновото обвинение ще бъде повод българските рубладжиите неистово да се разпищят, което те и започнаха да правят, всъщност."


16.12 2014 в 13:08

Браво,г-н Министър.Респект.Това е истинска позиция на независима държава

16.12 2014 в 12:52

Браво на българският външен минисър! Така се постъпва, когато искаш да защитаваш българските интереси. А руският премиер да не плаче на чужд гроб - не се знае къде му е главата, къде му е ..я!

16.12 2014 в 12:51

Ха-ха-ха сбогом съветски поробители. Сбогом воленче!