Митов: Новият заем няма общо с центъра на НАТО у нас

OFFNews 25 февруари 2015 в 18:17 3533 3

Външният министър Даниел Митов

Външният министър Даниел Митов е категоричен, че поемането на новия външен дълг от 16 млрд. лева не е обвързан с изграждането на координационен център на НАТО у нас.

„Координационният център се изгражда със средства на НАТО“, подчерта Митов пред журналисти в Народното събрание.

По-рано днес от трибуната на парламента депутатите на "Атака" неколкократно заявиха, че новият дълг е "военен заем", но по думите на Митов това не е вярно. 

„Не знам как се стигна до въпроса за обвързване между поемането на дълг и купуването на военна техника. Това са поредните опити за лъжи и манипулации, за да се пълнят главите на хората с несъществуващи опасности", каза министърът.

Митов обаче подчерта, че модернизацията на българската армия е част от приоритетите на правителството и това е известен факт.

Той увери, че страната ни няма да се въоръжава срещу Русия и няма да изграждат някакви "митични центрове, от които ние ще се готвим за война с трети държави".

Митов коментира и евентуалното бъдещо членство на Турция в Европейския съюз с думите, че то е "много далечно, ако има перспектива за такова".

„Самата Турция - в изказвания на легитимни говорители, изказва известна скептичност по отношение на членството си в ЕС. Разговорът там не протича така, както протичаше преди години“, посочи той.

Митов каза още, че е изключително притеснен от вътрешнополитическото положение на Македония. 

"Продължаваме да държим на македонското членство във евроатлантическите структури“, добави той, като обясни, че процесът за членството на Македония в ЕС няма как да бъде продължен, докато не се изчисти въпросът за добросъседските отношения.

Митов не пропусна да припомни, че на всеки българин, който живее в Украйна и се чувства заплашен, е предоставена възможността да дойде в България по възможно най-бързия начин. Той обясни, че вече е започнало ускорено издаване на визите за етническите българи в Украйна.

Въпреки това министърът обясни, че в момента няма особен наплив на етнически българи, които искат да дойдат в България.

„Българите в Украйна се нуждаят предимно от храни и лекарства. В това ще се състои и хуманитарната помощ, която подготвяме. Понякога, когато става въпрос за хуманитарна помощ, доставяна в райони, в които има бойни действия, е трудно тя да се планира, но искаме максимално бързо да стигне до хората“, допълни той.

Външният министър още веднъж изрази надеждата си споразуменията в Минск да приемат конкретен вид и военните действия в Донбас да спрат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!