Митов: Ислямска държава няма да бъде изкоренена без сухопътни войски

OFFNews 17 ноември 2015 в 11:12 2991 6

Митов: Ислямска държава няма да бъде изкоренена без сухопътни войски

Без сухопътни войски в Сирия няма как да бъде "изкоренена" "Ислямска държава". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов след края на срещата на външните министри от Европейския съюз в Брюксел, цитиран от БНР. Вече повече от година се нанасят въздушни удари без "Ислямска държава" да унищожена, отбеляза българският външен министър.

Всички са наясно, че в един момент ще се стигне до военна намеса, на място, със сухопътни войски. Няма как "Ислямска държава" да бъде изкоренена без подобен вид намеса, коментира той.

Според Митов обаче сухопътните сили трябва да бъдат от държавите в района на Близкия изток, а не западноевропейски.

Именно България започна този разговор за това да бъдат сложени на една маса за преговори Турция, Саудитска Арабия и Иран и тогава пак по същия начин ми се казваше, че това е невъзможно. Получи се. Разбира се, това не е довело до резултатите, които ние искаме. Не можем да твърдим, че в един момента няма да се стигне до консенсус за съвместна военна операция, допълни той.

На въпрос дали, подобно на Полша, България преосмисля позицията си за квотното разпределение на бежанци, Даниел Митов отговори:

Да обсъждаме квоти е вече абсурдно. Това не е начинът, по който можем да се справим с проблема и да подхождаме към него.

Външният министър призова за бързо експулсиране на мигрантите:

Защото какво се получава? Ако кандидатстваш за статут на бежанец и го получиш, оставаш. Ако кандидатстваш за статут и не получиш, пак оставаш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови