Митов: Ислямска държава е преклено близо и не можем да не й обръщаме внимание

Симона Костадинова 27 февруари 2015 в 13:35 2552 1

Митов: Ислямска държава е преклено близо и не можем да не й обръщаме внимание

Конфликтът в Близкия Изток и така наречената Ислямска държава е прекалено близо до границата ни, за да си позволим да не обръщаме много сериозно внимание на въпроса.

Това каза външният министър Даниел Митов след днешното заседание на Министерски съвет.

"България е длъжна да отговори на новата променена среда са сигурност и на заплахите, които съществуват ", каза министърът.

Той обясни, че до 30 април се очаква да бъдат изготвени промените в законодателството.

"Дотогава Министерство на правосъдието трябва да предложи промени в Наказателния кодекс, а Министерство на вътрешните работи - в редица закони, като Закона за чужденците, Закона за убежищата и бежанците, Закона за влизането, пребиваването и напускането на граждани от ЕС в България и други закони", обясни Митов.

Той припомни, че вече има предприети мерки в тази насока. Има засилен контрол на границите ни с Турция и Сърбия, каза той.

Той обясни, че има сериозен обмен на информация между службите ни за сигурност, заедно тези на с съседните държави и партньорите ни от НАТО и ЕС.

Той беше категоричен, че безопасността на българските и европейските граждани е от първостепенно значение и няма да се жалят средства за опазването й.

"Българите трябва да знаят и трябва да са сигурни, че държавата прави всичко необходимо, за да защити сигурността им и да се справи с феномените на световния тероризъм такъв, какъвто го виждаме днес", категоричен бе Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови