Миков: Управляващите продължават с мнимите реформи

Ивайло Анев 28 юни 2015 в 14:52 3244 7

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Лидерът на БСП Михаил Миков

Продължава курсът на правителството на мними реформи и в същото време – прокарване на крайно дясна политика. Наблюдава се хаотичност и нестабилност и в коалицията.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в началото на днешния пленум на столетницата.

По думите му се наблюдава нестабилност в управляващата коалиция и все по-ясно е, че правителството се крепи на гласове от партии, които официално не участват в управлението. Миков заяви още, че продължава разделението в обществото и "сме свидетели на ксенофобски и фашизоидни изявления".

Според Михаил Миков сагата с цената на тока дава най-ясен израз на непроменената същност на днешното управление. Той припомни изказвания на управляващите в началото на годината, че увеличаването на цената на тока не може да бъде реформа и трябва да се свие дефицитът.

„Не беше направено кой знае какво за свиване на дефицита, а сега единственото решение се залага в увеличаване цените на електроенергията”, обясни председателят на БСП. По думите му не се говори за свиване на дефицита чрез развиване на проекта „Белене”, а в същото време постоянно се говори, че той тежи и формира голяма част от дефицита на НЕК.

„Ами хайде да намерим решение да се развие този проект, така че да осигури бъдеще за ядрената ни енергетика”, каза още Миков.

По отношение на съдебната система лидерът на столетницата заяви, че предлаганите промени в конституцията имат едничката цел- засилване на влиянието на управляващата коалиция в съдебната власт и това ще доведе до капсулиране на отделните сегменти в нея, а никой не посочва къде е обществеността в целия този процес.

Според социалистът провеждането на референдум заедно с местните избори ще създаде затруднения както по време на кампанията, чисто информационно заради многото въпроси, по които избирателят трябва да вземе отношение, така и във времето на гласуване и при отчитане на изборните резултати.

Той допълни, че с местните избори БСП подкрепя провеждането на местни референдуми, които са свързани със значими въпроси за местната общност каквито са случаите в Перник, в Габрово, Кърджали.

В коментар на темата за разполагането на американска военна техника у нас Миков заяви, че хората са били излъгани. По думите му е имало много изявленията, че няма да има дислоциране и че нищо не е договорено, но днес е очевидно, че българските граждани са излъгани.

"Многократно се твърдеше, че заемът от 16 млрд. няма да се ползва за въоръжаване. Вече се чуват гласове за залагане на сериозни бюджети за закупуване на военна техника", каза още лидерът на БСП. 

"БСП е категорично против разполагането на тежка бойна техника в България. България сама трябва да определя източника на заплахите и необходимото ниво на защита. За България и българите Русия не е военна заплаха", се казва в нея и се посочва, че опасността за мира и сигурността идва от средите на насилствения екстремизъм и "Ислямска държава".

Той критикува и действията на управляващите в областта на здравеопазването. "Беше приет законопроект, който механично изолира големи групи хора от здравеопазване, дори да са били коректни със здравните вноски", изтъкна Миков.

Във вътрешнопартиен план лидерът отчете, че броят на партийните членове с електронни членски карти се е увеличил три пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!