С промени в устава БСП прие поправката "анти-Станишев"

OFFNews 28 март 2015 в 17:38 4351 2

С промени в устава БСП прие поправката

На днешното заседание на Националния съвет на БСП бяха приети предложените промени в устава на партията, съобщава Нова телевизия.

Те са логично продължение на мерките за организационно и политическо укрепване, които пленумът прие на свое заседание в началото на тази година. Тези промени предстои да бъдат гласувани от Конгреса, уточниха от пресцентъра на партията.

Промените са в следните основни посоки:

1) Създаване на по-ясни правила за функционирането на органите на партията: подчертава се задължителният характер на решенията на висшестоящите органи, въвеждат се срокове за редица производства (по обжалване на решения, за произнасяне и др.). Така начинът на функциониране на партията става по-разбираем и предвидим и за членовете, и за хората отвън.

2) Въвеждат се редица мерки за организационно укрепване на партията: преди всичко това са разпоредбите за ясно разпределяне на отговорностите за действията на членовете на партията. Предвижда се при слаби изборни резултати, системно нефункциониране или при неизпълнение на решенията на Националния съвет, последният да има право да прекратява предсрочно мандата на органите, които допускат тези нарушения. В този случай Националният съвет определя организационен съвет, който в 6-месечен срок следва да подготви и проведе изборите за ново ръководство на съответния орган. Създаден е механизъм, според който при предсрочно прекратяване на мандата на едно лице поради неизпълнение на задълженията му, то не може да бъде преизбирано преди изтичането на един пълен мандат. Чрез тази промяна се цели да се направи възможно по-ефективното оздравяване на организациите и органите на партията, когато те не функционират съгласно правилата на Устава.

Предвиждат се и редица други мерки за организационно укрепване на партията и подмладяването на състава на органите й.

3) Създава се единна уредба за наградите и отличията, които дава партията за различни заслуги.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!