Миков не е категоричен вече, че БСП ще е в опозиция

Нели Чолашка 21 октомври 2014 в 15:18 5069 5

Михаил Миков, лидер на БСП.

От изявление на лидера на БСП Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на партията стана ясно, че Столетницата ще приеме евентуална покана за консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви вчера след среща със съпартийци, че БСП ще е една от 4-те формации в парламента, с които партията продължава консултациите за коалиционен кабинет.

На въпроса остава ли БСП в опозиция, както Миков обяви на брифинга в нощта след изборите, днес той отговори: "Предстоят консултации".

Запитан дали е възможно ГЕРБ и БСП да седнат на една маса и да има правителство между тях Миков отвърна, че сядането на една маса е възможно, стига масата да не се разбира като софра.

Лидерът на левицата уточни още, че на този етап в разговорите с ГЕРБ няма да става въпрос за министерски постове, защото не това е смисълът на консултациите.

Миков предупреди, че партията му няма да отстъпи от няколко приоритета - прогресивно и семейно подоходно облагане, индустриализация, стимулирана и от държавата, развития на енергийните проекти "Южен поток" и "Белене".

По отношение на твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че БСП е пратена в историята на последните избори Миков коментира, че са му интересни "историческите оценки на д-р Борисов, но актуалните политици не трябва да имаме моралното самочувствие да даваме исторически оценки".

На въпрос дали ще имат разговори с другата лява партия в парламента - АБВ, той отговори, че не са предвидени и тази партия всъщност не се самоопределя като лява.

"Вчера един народен представител от тях потвърди, че няма ляво и дясно - цитирам г-н Кирил Цочев, според когото не е важна лявата или дясната политика, а стабилното управление. Ние не споделяме тази позиция и това е разграничителната линия между нас", коментира Михаил Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови