БСП свиква извънреден конгрес

Владимир Йончев 10 октомври 2014 в 21:10 5941 13

БСП свиква извънреден конгрес през пролетта, избира до края на месеца ново Изпълнително бюро, а "Позитано" 20 взема под пряко наблюдение областните структури, които не са излъчили депутат или са се класирали на трето място в изборите.

Това са резултатите от днешния пленум на Столетницата. Решението за извънредния конгрес не е записано официално в протокола, но на практика е договорено, съобщи за OFFNews социалист, присъствал на форума.

Силна реч е изнесъл бившият председател на партията и лидер на ПЕС Сергей Станишев, който е очертал възможните варианти пред партията след изборите на 5 октомври.

Станишев е начертал 3 варианта, без да дава препоръка кой от тях да избере БСП. Първият е бил БСП да бъде опозиция. Вторият - предсрочни избори, за които лидерът на ПЕС е уточнил, че са лоши за България. Третият е бил коалиция между двете големи партии по германски модел.

Коалиция по германски модел не е възможна, защото едната партия е голяма, а БСП вече не е, опитал се е да се пошегува след него от трибуната Румен Овчаров, но това още повече нагнетило атмосферата.

Ръководството на БСП ще бъде сменено. Михаил Миков, към когото са били отправени упреци за слабото представяне на партията на изборите е обещал пред пленума, че до края на месеца Изпълнителното бюро ще бъде с напълно нов състав.

Миков е поискал и пленумът е одобрил всички местни структури, които не са се представили добре на изборите да минат под прякото наблюдение на Националния съвет на партията. За такива са определени всички области, в които БСП не е излъчило депутат, както и всички области и общини, в които БСП е трета или четвърта сила. Това са около една трета от структурите на партията. Занапред всяко тяхно решение ще минава през одобрението на "Позитано" 20.

Изключително силно "кърваво писмо" е изчел председателят на организацията на БСП в Разград Венелин Узунов. Асен Генов от Протестна мрежа не е хвърлял толкова тежки обвинения към БСП, разказа източникът ни на пленума.

Точка по точка в дългото си писмо Узунов е констатирал причините, довели до изборната катастрофа на Столетницата и аргументирано е посочвал виновните за тях.

Ефектът беше поразителен. Никой, включително и посочените за виновни, които бяха в залата, нямаше какво да възрази, разказа източникът ни.

В края на писмото си Узунов е поискал Извънреден конгрес на партията, но той в никакъв случай да не буъде организиран от Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова, които са организирали досегашните конгреси.

След изказването му думата е взел Янаки Стоилов. Сега няма да записваме в протокола решението за извънреден конгрес, но всички сме наясно, че редовният конгрес трябва да бъде изтеглен много по-рано, казал Стоилов от трибуната.

Неофициално делегатите са се разбрали конгресът да се проведе през пролетта, а не веднага, за да може да мине целият цикъкл от номинации на делагати от местните организации. Така изцяло нов състав делагати ще може легитимно да избере председател на социалистическата партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!