Миков: Оставаме опозиция (снимки)

Нели Чолашка 06 октомври 2014 в 00:05 1893 1

Михаил Миков

Снимка Сергей Антонов

Михаил Миков

"На този етап оставаме в опозиция, защото избирателите ни отредиха това място. Ще бъдем конструктивна и лоялна опозиция."

Това обяви лидерът на БСП Михаил Миков на първия брифинг на партиите след края на изборния ден. Вторите по резултат БСП дадоха първата пресконференция, след като лидерът на партията победител Бойко Борисов се отказа от това право.

"Благодаря на всички, граждани, които участваха в тези избори, защото демокрацията е участие", каза в началото на речта си лидерът на БСП.

На въпрос ще поеме ли отговорността за лошия резултат на БСП (малко над 15%), Миков обяви, че няма как да избяга от своята отговорност. Сега обаче не било мястото и времето да се обсъждат конкретните промени в ръководството на Столетницата.

Председателят не се притеснява и от разпад на партията.

По думите на Миков БСП в никакъв случай няма да участва в разговори за подялба на властта.

"Прави впечатление, че българските граждани отново не дадоха активна подкрепа за политическите платформи и за политическите партии и политиците, които се борят за тяхната любов", коментира Миков и коментира, че това крие риск от трудно излизане от кризата в партиите, в политиката и в институциите.

"С оглед на получения резултат, първа задача е да бъдем автентични представители на лява България - обяви още лидерът на БСП. - В годините БСП е губила не само от ГЕРБ и от други партии, била е в тежки ситуации, но е намирала сили да излезе от тези ситуации. Има и субективни и вътрешнопартийни причини. Ще направим анализ", каза още Миков.

Според него не може да се говори за нова политическа криза, кризата си била същата.

"Институциите бяха бламирани. Сега всички събираме плодовете от посятото", смята бившият председател на Народното събрание. 

За отношенията с АБВ на Георги Първанов, която най-вероятно ще влязат в парламента, БСП тепърва щяла да решава. Решението зависело от това дали АБВ ще влезе в парламента и къде ще се ситуира, ако влезе.

По думите на Миков намаляващите проценти на Столетницата не са тенденция, но са оценка, включително за участието на партията в предишния мандат.

На въпрос как биха се отразили на държавата нови избори скоро, Миков отговори, че няма да се отразят добре.

Проблемът не е в изборите, а в отношението към представителната демокрация и участието във властта, смята червеният лидер.

Според него животът на следващото Народно събрание ще зависи от уважението на следващото правителство към Народното събрание и от реставрацията на имиджа на парламента.

Увлякоха се някои другари, изгуби се акцента на кампанията на някои места, това вътрешно ги претовари, напрегнаха се боледуваха - така Миков коментира битката за преференциален вот в БСП.

Миков определя като тревожен факта, че се увеличава националистическият вот и определи това като "белег върху европейското лице на България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови