МЗ отговори на Местан: 227 са нападенията над спешни екипи през 2014 г.

OFFNews 20 януари 2015 в 18:42 9466 4

227 нападения над спешни медици са станали през 2014 г. Това сочат данните на здравното министерство към 9 декември 2014 г.

Данните бяха оповестени, малко след като лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ще поиска от премиера Бойко Борисов да уволни здравния министър Петър Москов, защото излъгал от парламентарната трибуна за броя на нападенията над спешни медици.

В парламента Москов обяви, че през 2014 г. Са станали 225 нападения над лекари, а според данните на вътрешния министър Веселин Вучков регистрираните нападения над спешни медици, вербални атаки и счупени прозорци са 17.

Според данните на здравното министерство регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, а през 2013 г. са отчетени 147 нападения.

Най-много нападения над спешни медици са станали в Бургас. Отчетени са 142 инцидента, като в 40 от тях има пострадали медици и нанесени материални щети.

Бургас е първенец по нападения над лекари и през 2013 г., като тогава са станали общо 67 инцидента, а в 10 от случаите има пострадали лекари и нанесени материални щети.

За нападенията над лекари няма осъдени.

На второ място по нападения над спешни медици през миналата година е София-област, където са станали 19 нападения над спешни екипи. За сравнение, през 2013 г. нападенията са 21 и няма осъдени.

Във Враца през миналата година са станали 13 нападения. През 2013 г. здравното министерство отчита 7 нападения над спешни екипи. Има осъден в един от случаите, като е наложена 1000 лева глоба за нападението над медици при повикването за бременна жена.

Следва Стара Загора със 7 нападения над медици. От Центъра за спешна медицинска помощ в града обясняват, че медиците са жертва на вербална агресия ежедневно, но тези случаи не се регистрират официално и няма конкретна информация за нападенията над спешните екипи през 2013 г. Няма и осъдени за нападенията.

6 нападения над медици от Спешна помощ са станали в София-град през миналата година. През 2013 г. техният брой е 7, като за нападенията няма осъдени.

По 5 нападения над спешни медици са регистрирани в Сливен и Видин, като през 2013 г. нападенията в тези области са били съответно 10 и 7. В Сливен за нападение над спешен екип има наложена ефективна присъда от 3 месеца.

4 нападения над медици от Спешна помощ са станали в Плевен, като през 2013 г. в областта е станало само едно нападение и няма наложени присъди.

По 3 нападения над спешни медици са станали в Благоевград, Ловеч, Пловдив и Ямбол.

През 2013 г. в Благоевград са регистрирани 2 нападения и има започнало дело в Банско, но все още по него не е произнесена присъда. 5 са нападенията в Ловеч за същия период, като няма произнесени присъди, но материалните щети са възстановени със съдействието на полицията. 7 са отчетените нападения над медици в Пловдив през 2013 г., като няма осъдени, а нападения в Ямбол за същия период не са отчетени.

По 2 нападения над екипи на Спешна помощ са станали във Велико Търново, Добрич, Кърджали, Кюстендил и Перник, сочат данните на Министерството на здравеопазването. За сравнение, през 2013 г. във Велико Търново е отчетено едно нападение и няма издадени присъди, в Добрич – 7 нападения и няма осъдени, в Кърджали – 2 нападение над медици, , като има заведени две дела, в Кюстендил не са отчетени нападения, като в момента за единия случай тече полицейска преписка, а в Перник няма отчетени нападения и няма издадени присъди.

Според данните на МЗ във Варна, Габрово, Пазарджик и Шумен са станали по едно нападение над спешен екип. През 2013 г. във Варна не е регистрирано нападение над спешни медици и няма осъдени. В Габрово за същия период е станало едно нападение над спешен екип и няма издадени присъди, в Пазарджик са станали 2 нападения, като са издадени две ефективни присъди – за 6 месеца и за 1 година. В Шумен през 2013 г. са станали две нападения, като има една издадена условна присъда от 3 години.

Нападения над медици не са регистрирани в Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Търговище и Хасково.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови