Мехмед Дикме: Ердоган не заплашва България, познавам обкръжението му

OFFNews Последна промяна на 18 април 2017 в 09:24 6536 3

При този резултат на референдума в Турция никой не може да бъде сигурен кой ще спечели президентските избори в страната през 2019 г. 

Това коментира бившият министър Мехмед Дикме по bTV. Подкрепата за референдума в Турция получи подкрепа от над 51 на сто от избирателите. Виждаме, че само с гласовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не може да се спечелят избори, добави Дикме. Изборният резултат е такъв, какъвто е решил народът. Съмнения за манипулации винаги има, но разликата е 1,4 млн. души и никак не е малка, посочи още той.

Дикме смята, че още преди президентските избори конституцията ще бъде променена. Едно от първите неща, които Реджеп Тайип Ердоган ще предприеме, пък ще е да се възползва от новопридобитото си право да се върне начело на партията си. Така, със силна ръка, той ще се опита да я консолидира и подготви за 2019 г. Що се отнася до изказванията му за смъртното наказание – че ще бъде обсъдено веднага и може дори да е предложи на нов референдум, Дикме посочи, че може да се сметне за популистко изказване.

На въпрос дали Ердоган се превръща в султан, гостът коментира, че диктатурата не е полезна за нито една държава, а дали Турция се превръща в диктатура или в управление на силната ръка – това времето ще покаже. „Нека не се плашим от комшиите“, призова той и посочи, че там ще има смяна на политическата система, по света има и други страни, които са президентски републики, включително САЩ. „Друг е въпросът как ще бъде използвана тази власт. Кой може да гарантира, че няма да да дойде след 2 – 3 години на власт някой, който не е добре със здравето?“, попита Дикме.

Той обаче посочи, че след обявяването на изхода от референдума стойността на турската лира се е повишила с 1%, което показва доверие на световните пазари и очакване за стабилизация на страната.

Според Дикме българските власти трябва да следят ситуацията и да са много предпазливи. България е изключително зависима от Турция от икономическа гледна точка, посочи той.


Гостът каза още, че има честта да познава част от обкръжението на Ердоган и „не бих казал, че имат старомодно мислене. Може би е малко по-религиозно, но имат ясно икономическо мислене. Не приемат България като провинция. Няма човек, включително Ердоган, който да иска нещо да става в България, те искат мир на Балканите“.

Дикме прогнозира, че ДПС ще продължава да бъде в изолация от Турция за сметка на ДОСТ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6116

3

Йордан Бояджиев

18.04 2017 в 20:32

Този иска да ни свари бавно с "бля-бля-бля"-като жаби в казан-бавно и постепенно за да не се усетим!

7671

2

Hissarion

18.04 2017 в 12:41

На туй му се вика Дикме-гаранция.