Мария Габриел: Всеки министър в кабинета е одобрен от мен и Николай Денков

ПП-ДБ не се отказва да иска оставката на Калин Стоянов

OFFNews 21 ноември 2023 в 19:38 2091 0

Габриел

Снимка БГНЕС

Мария Габриел

Политическият представител на ГЕРБ в това правителство съм аз. Всеки един министър, който е намерил място в това правителство, е одобрен от мен и Николай Денков.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след заседанието на тристранката. Коментарът й е по повод изказване на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков сутринта, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е бил "подаден като експерт от ГЕРБ" при съставянето на кабинета.

Мария Габриел посочи, че разговорите при реденето на правителството са водени между нея и настоящия премиер Николай Денков.

"Днес разбирам много ясно, че и министърът на вътрешните работи, и аз, и премиерът акад. Денков проявяваме нулева толерантност към насилието", допълни Габриел.

Тя подчерта, че заедно с премиера и вътрешния министър са на мнение, че свършилите добре своята работа полицаи по време на протестите трябва да бъдат поздравени, но тези, които са превишили правомощията си, трябва да понесат отговорност.

"И тримата казваме "не" на каквото и да било насилие. Ние за това сме правова държава, за това имаме фундаментални принципи", каза Габриел.

Вицепремиерът изтъкна, че до този момент МВР е показало "солидни и убедителни резултати" по темата за присъединяване на страната ни към шенгенското пространство.

По думите й в момент, когато България се бори да влезе в Шенген, е важно министър на вътрешните работи да е човек, "който показва изключително убедителни и солидни резултати по тази тема".

"Много е важно да успяваме да открояваме отделните ситуации, изчистване на детайлите и там, където има напрежение, и да се върви напред. Както е казал и премиерът - върви се в правилната посока. Важно е да останем обективни и прагматични, и да мислим кое е добре за България и за българските граждани", подчерта още Мария Габриел.

"Продължаваме промяната-Демократична България" обаче категорично продължава да иска оставката на Калин Стоянов, обяви депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров пред БНТ.

"На протеста имаше полицаи, които превишиха правата си, бяха малтретирани невинни хора и не можем да оставим това без последствия. Един вътрешен министър в такава обстановка не може да бъде на кино, а трябва да бъде на терен. С анкетната комисия ще установим колко от полицаите са превишили правата си. Убедени сме, че повечето са спазвали буквата на закона, но тези, които са превишили своите права, трябва да понесат отговорност", бе категоричен Мартин Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика