Манолова: Излизането на всички фирми на свободния пазар за ток ще доведе до фалити

OFFNews 08 юни 2020 в 13:43 2431 0

Излизането на малки и средни предприятия на свободния пазар на електроенергия от 1 октомври може да доведе до много фалити на малкия бизнес. Практически неизпълнимо е излизането на всички небитови клиенти на свободния пазар на ел. енергия. 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в свое становище, изпратено днес до председателя на Комисия по енергетика в парламента Валентин Николов.

Становището е относно промени в Закона за енергетиката, внесени на 29 май 2020 г. от група народни представители и приети на първо четене в пленарна зала. С промените от 1 октомври 2020 г. всички небитови потребители задължително са изнесени на свободния пазар на електроенергия. Ако небитовият потребител не подпише договор с доставчик на ток на свободния пазар, отива при доставчик на последна инстанция, откъдето ще купува електроенергия на много по-висока цена.

Към момента не само, че не са приети необходимите нормативни документи за целта, но нито енергийните предприятия, нито малкият и средният бизнес, които в момента са на регулиран пазар, са подготвени да преминат на свободния пазар на електроенергия, допълва Манолова в становището. 

Манолова и експертите на „Изправи се.БГ" подчертават, че до момента управляващите не са представили одобрена пътна карта, в която да са ясно посочени конкретните етапи и срокове, в които да се извърши либерализация на пазара на електроенергия. 

От Гражданската платформа настояват в Закона за енергетиката да бъдат точно посочени изискванията, които трябва да съдържат договорите, сключени между небитовите потребители с лицата, които имат издадена лицензия за търговия с ел. енергия и електроразпределителните дружества.

В становището си Манолова посочва още, че на Интернет страницата на КЕВР няма информация кои лица имат издадени лицензи за търговия с ел. енергия, техните адреси, телефони, лица за контакти, цените и условията, при които предлагат да се сключват договорите.

Липсата на тази информация още повече ще затрудни небитовите потребители да могат своевременно да сключат договори в срок до 1 октомври 2020 г., категорични са от „Изправи се.БГ".

Утре Мая Манолова ще вземе участие по скайп в заседанията на КЕВР. След 10:00 ч. Манолова ще се включи по темата за определяне цените на парното, които ще влязат в сила от 1 юли 2020 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови