Македония чака редовно българско правителство, за да си поиска културен център в Благоевград

OFFNews 25 януари 2023 в 18:12 3358 2

Димитър Ковачевски

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Димитър Ковачевски

Разговорите за откриването на Културен център на Северна Македония в Благоевград ще продължат след изборите в България, заяви днес македонският премиер Димитър Ковачевски.

Министерството на културата в Северна Македония е извършило цялата подготовка за това и докладът за откриването на културен център в Благоевград е внесен в Министерството на външните работи, каза Ковачевски.

По думите му министърът на външните работи Буяр Османи е говорил и с българския си колега Николай Милков за откриването на такъв център, но очакванията са били, че в България ще може да бъде съставено правителство, преговорите с което ще могат да бъдат водени в по-дългосрочен план.

Тези въпроси се обсъждат. Когато открихме офис на МИА (държавната информационна агенция на Северна Македония) в София, това беше направено на основата на добрата воля на властите в София и Скопие. Имаме и Културен център в центъра на София, където се помещава и МИА, както България има културен център в Скопие с офис на БТА. Това е начинът, по който две държави регулират отношенията си в сферата на информацията и обмена на културни ценности, заяви още Димитър Ковачевски.

През октомври миналата година в Благоевград беше открит т.нар. Македонски културен клуб "Никола Вапцаров", но той не се ползва с одобрението на властите в Скопие и те - поне официално - не поддържат връзки с него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-397

2

josephmccarthy

26.01 2023 в 05:10

самият коментар, по време на най-голямото самоунижение, което тази фалшива страна си наложи казва много за самочувствието на титовистите;

Българи! Не изпадайте в политическото шмекеруване на елита ни + още по-продажната преса, който настоява да се разследва само този случай. Утре като арестуват три изпълнителчета, с това системната българоомраза ще спре ли? Ето това е голямата задачи, да се смени въобще целият културен код - като нещо различно от европейският манталитет!