Мая Манолова с акция 'Жълти стотинки' пред социалното министерство: Увеличенията на пенсиите са подаяния

OFFNews 27 септември 2022 в 21:52 1184 0

Мая Манолова

Снимка Изправи се БГ

Акция Жълти стотинки

Изправи се България начело с лидера Мая Манолова заедно с пенсионери, недоволни от преизчислението на пенсиите проведоха акция „Жълти стотинки“ пред входа на Министерство на труда и социалната политика. Повод за акцията е  преизчислението на пенсиите от 1 октомври. С приетото от партиите на Четворната коалиция преизчисление, едва един от трима пенсионери ще получи повишение на доходите си средно с едва 8,5%.

Според Изправи се България бившите управляващи са успели да излъжат възрастните хора 3 пъти в рамките на 8 месеца. „Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България за пореден път успяха да излъжат пенсионерите, които чакат преизчисление на пенсиите от 1 октомври, но реално такова ще получат само 1/3 от тях и то ще бъде минимално – средно с 8,5%“ – каза Манолова сред събралите се пенсионери.

Мая Манолова заедно с обезверените възрастни хора символично разсипаха жълти стотинки пред социалното министерство като символ на подаянията, които държавата им предоставя вместо истинско увеличение. „С хората, които са възмутени, дойдохме тук, за да покажем с тези жълти стотинки, които властта им дава, вече не може да се купи нищо и хората си искат достойните пенсии“ каза Манолова и припомни, че един от основните приоритети на Изправи се България е преизчисление на пенсиите на база осигурителен доход от 2021 г. и сериозно повишение на вдовишките надбавки.

„Спрете гаврата и унижението на възрастните хора!“ – призоваха от формацията. „Нека хората да видят преди да отидат да гласуват какво сте им приготвили, вие от Четворната коалиция“ – допълни Манолова.

Социалният експерт в Изправи се България – Цветанка Илиева разясни в детайли същността на увеличенията за пенсионерите, които тя определи като "измамни" – „Четворната коалиция обеща всички пенсионери да бъдат равнопоставени и да има солидарност при определянето на пенсиите, а всъщност това, което те предлагат сега от 1 октомври означава, че отново за еднакъв стаж при една и съща професия ще има различен процент за годините осигурителен стаж.“ Реално по-отдавна пенсионираните ще продължат да получават за сходен стаж по-малки пенсии сравнено със сега пенсионираните. „Няма да получат никакво увеличение пенсионерите на минимална пенсия, които след преизчислението се получава сума под 467 лв. Няма да получат инвалидите, освен тези които са с професионални заболявания или след трудова злополука.“ – допълни г-жа Илиева.

Пенсионерката Ангелина Панчева, която е една от пенсионерите, завели жалби с Изправи се България срещу преизчислението на пенсиите в началото на годината, сподели пред събралото се множество, че след преизчисление очакваното увеличение на пенсията ѝ възлиза на 19 лева, при оповестени средно 137 лв. увеличение „За хората като мен, които са се пенсионирали около 2009 г. увеличението е 19 лева“ – каза Ангелина Панчева.

В протестната акция изказаха мнение и други възмутени пенсионери, като от Изправи се България увериха всички присъствали, че преизчислението на пенсиите и анализът на цялата пенсионно -осигурителна система е едно от първите неща, които ще внесат в следващия парламент.

Парламентарни избори 2022

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови