Мая Манолова: Правителство на всяка цена не е решение

OFFNews 29 август 2021 в 14:57 3044 2

Снимка Архив

Правителство на всяка цена не е решение. Това заяви Мая Манолова в началото на срещата между БСП и ИБГНИ за съставяне на правителство с третия мандат.

"След изявлението на Слави Трифонов онази вечер е ясно, че мнозинство от партиите на промяната е невъзможно да бъде сформирано. Той не пожела да поеме отговорност за това да подкрепи правителство. Правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС обаче за нас е неприемливо. Ние няма да го подкрепим сега или в следващия парламент", заяви Манолова.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова повтори позицията си от по-рано днес, че мандатът не може да бъде върнат веднага, защото парламентът ще трябва да бъде разпуснат. Тя заяви, че ако по време на срещите не може да бъде постигнато съгласие по политики, трябва да бъде обсъдена актуализацията на бюджета, което е основен приоритет за партията.

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" допълни, че провежданите в момента преговори няма как да бъдат такива за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.

"За съжаление, по независещи от нас причини, това няма как да бъде разговор за съставяне на правителство, защото едно такова правителство би било държано от ГЕРБ, което както ние, така предполагам и вие, няма как да допуснем", обясни той.

Корнелия Нинова увери, че подкрепа от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС няма да бъде търсена.

Хаджигенов приветства решението на лидера на БСП да обяви още преди началото на срещите с останалите партии, че БСП ще задържи мандата колкото време е нужно, за да се свършат "важните неща".

„За нас има три кръга задачи, които трябва да се случат в оставащите дни на 46-ия парламент. Първият кръг - това са предложенията между първо и второ четене по актуализацията на бюджета. Готови сме да водим разговори, за да се случат нещата.

Готови сме с нашите с нашите предложения и бихме подкрепили вашето искане да бъде съкратен срокът между двете четения”, подкрепи думите му Манолова.

Във втория кръг според ИБГНИ трябва да бъдат обсъдени редица проблеми, като исканията за реформа в правосъдната система, да бъде постигнат консенсус по отношение на Плана за устойчивост и развитие.

Сред предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме!" е и отлагането на поскъпването на цената на водата с една година, в светлината на задаващата се икономическа криза за домакинствата у нас.

По време на срещата стана ясно, че двете партии лесно ще постигнат консенсус по отношение на различни теми и политики и, по думите на Нинова, след разговорите с ДБ и ИТН, ще стане ясно дали основният фокус на тези преговори ще остане опитът за съставяне на кабинет, или актуализацията на държавния бюджет в съкратен срок.

Лидерът на БСП добави, че в следващите дни от партията ще проведат срещи и с граждански сдружения, организации и работодатели, освен с политическите партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови