Мая Манолова е най-бъбривият депутат, следва я Йордан Цонев

OFFNews 01 май 2014 в 15:58 3654 8

Мая Манолова говори от трибуната на парламента.

Най-бъбривият депутат в състава на това Народно събрание е социалистката Мая Манолова. Тя е пребивавала на парламентарната трибуна повече от 21 часа, с час по-малко изговорено време от трибуната я следва Йордан Цонев от ДПС.

Това показва справка от парламента, изготвена за Нова телевизия.

Други бъбривци са Павел Шопов от "Атака" и Десислава Атанасова от ГЕРБ, които имат по около 10 часа престой на трибуната на парламента.

Толкова има и Лютви Местан. Той единствен от партийните лидери се класира в челната петица на ораторите в 42-ото Народно събрание.

По 6 часа са говорили лидерът на БСП Сергей Станишев и лидерът на националистите Волен Сидеров. Бойко Борисов е говорил едва 1 час и 19 минути от трибуната (той предпочита да се изявява в кулоарите пред журналистите).

Според данните от парламента за близо година Димитър Аврамов от "Атака" е говорил в пленарната зала 5 минути и 5 секунди.

Има обаче и народни представители, които за същото време изобщо не са припарили до трибуната - 7 от опозиционната ГЕРБ, петима от управляващата „Коалиция за България", четирима от ДПС, по един от "Атака" и независимите. Един от мълчаливците е Александър Методиев от ДПС, известен като Бат Сали.

Нова телевизия изчисли също, че от началото на мандата си досега парламентът ни е струвал 15 милиона лева.

От бюджета са заделени 11 132 713 лева за възнаграждения на депутатите, от които близо 9 милиона и половина са за заплати.

В началото на тази година депутатите размразиха заплатите си и те вече са над 2500 лева. Отделно народните представители получават пари за участието си в комисии - малко над 1 700 000 лева. Още около 4 милиона лева сме платили за представителните им разходи.

Според правилата всеки един депутат от общо 240 души в парламента има право на две трети от заплатата си за т. нар. представителни разходи. Тези пари обаче остават в парламентарни групи и се харчат за общи цели.

В новия правилник за работа на Народното събрание беше записано, че всяка група трябва да отчита за какво се харчат тези допълнителни суми, но нито една не го прави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!