Мая Манолова е избрана за омбудсман

Симона Костадинова Последна промяна на 30 юли 2015 в 12:14 15591 42

Мая Манолова е новият омбудсман. Депутатите са избрали социалистката след тайно гласуване.

Нейната кандидатура беше подкрепена от 129 народни представители, като за опонента ѝ - досегашния омбудсман Константин Пенчев, гласуваха 82 депутати.

Манолова заяви от парламентарната трибуна, че парламентът ще ѝ липсва и се надява, че и тя ще липсва на някои от колегите си.

Вотът продължи един час. Депутатите гласуваха в три секции, които бяха разположени в зала "Запад" на Народното събрание.

Преди да започне гласуването Манолова заяви, че няма да гласува, защото не било редно.

Тя беше издигната за кандидат от парламентарната си група. Номинацията на Манолова беше направена лично от председателят на БСП Михаил Миков. Тя беше подкрепена и от неправителствени организации, като Института за модерна политика, Гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Кандидатурата ѝ предизвика остри реакции, тъй като според някои депутати и част от гражданите тя няма как да бъде развноотдалечена от всички партии. През последните седмици беше припомнено, че аферата "Костинброд" започна именно от нея, както и че Манолова сама каза, че е предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС, само и само да спре да се задава въпросът КОЙ.

По думите на Манолова защитата на слабите е нейна кауза още откакто е била дете. През последните години тя е водила в Народното събрание хора, чиито права в конкретни случаи не са били зачитани - неправомерно уволнени, с отнети жилища, вещи.

Досегашният омбудсман Константин Пенчев също беше избран с тайно гласуване. Това се случи през 2010 г., когато кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ. Тогава той се състезаваше с кандидата на ДПС Сабрие Сапунджиева. В крайна сметка Пенчев бе избран със 136 гласа срещу 51 за Сапунджиева.

Малко след решението на НС бе насрочен протест срещу избора на Мая Манолова за омбудсман. Той ще е от 19:30 ч. Инициатори са участници от протестите срещу избора на Делян Пеевски и членове на Протестна мрежа. Мотото на протеста е: "Не искам Мая Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2015 в 17:15

ОМБУДСРАМ МАМАН!

31.07 2015 в 10:13

A защо махнахте първия коментар на полковника? Защото събра близо двеста плюса?

31.07 2015 в 02:42

Два поста във фейсбук на една и съща тема:

Цвета Караянчева · ГЕРБ · 30 юли 2015, по обяд:
„Честито” на унижените и оскърбените, но не по Достоевски, а по Мая Манолова – новият омбудсман на Р България, избран от нямото, съзаклятническо мнозинство на БСП, ДПС, АБВ, Патриотичен фронт и гарнитура от Реформатори. Единствено парламентарната група на ГЕРБ гласува срещу това флагманът на мнимата афера „Костинброд” да е обществен защитник на българските граждани. Не сме простили, Мая!. Не сме преглътнали, че ти дължим година и половина политическо безвремие, улични протести, затворени врати в Европа и модела кой. Fundamentum est iustitiae fides – основа на справедливостта е доверието, казват древните римляни. Как ще въздаваш справедливост без доверие, Мая?!

Мартин Димитров · РБ · 30 юли 2015, привечер:
Истината за избора между Константин Пенчев и Мая Манолова
Когато стартира процедурата за избор на Омбудсман, очаквах Константин Пенчев да бъде предложен от цялата управляваща коалиция. Моето впечатление за него е за честен и принципен човек. Той първи заговори за необходимостта от съдебна реформа и за метастази например. С наближаване на крайния срок за номинации, усетих, че има опасност Мая Манолова да остане единствен кандидат и да спечели служебно. Заедно с Петър Славов организирахме бързи срещи с Радан Кънев и Найден Зеленогорски и издигнахме кандидатурата на Пенчев. Говорих и помолих познати от различни групи да го подкрепят. Например помолих Методи Андреев и Делян Добрев да помогнат с гласове от ГЕРБ. Говорих с Валери Симеонов няколко пъти и т.н.
При това положение всички останали партии, които не са издигнали кандидати и не са имали намерение да издигнат, са се готвили през цялото време да изберат Мая Манолова. Не стига, че ние издигнахме кандидат и се борихме за него, а сега ни обвиняват от ГЕРБ, че не сме гласували достатъчно?! Защо ГЕРБ не издигнаха кандидат? Ние единствени се борихме да няма служебна победа за Манолова и да има състезание и направихме колкото зависеше от нас за победа на Пенчев. Стига празни приказки, спекулации и двойни стандарти, нека си казваме истината честно в очи! Който има уши да чуе и който иска да разбере!

31.07 2015 в 01:45

МАЯ МАНОЛОВА - ОМБУДСМАН! КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ - ПРЕМИЕР! Пламен Горанов от Варна - В ЛУДНИЦАТА:)

31.07 2015 в 00:38

МАЯ МАНОЛОВА - ОМБУДСМАН! КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ - ПРЕМИЕР!

31.07 2015 в 00:04

и,Альоооо, разследващи журналитутки, Орлици на Истината“. и ти Соколе на Правдата, Диков, дето на дрегера му пада чивията на три метра от теб. И ти Трифонов - Ястрба му с Ястреб бивш, а сега Яребица от резерват. И всичко останали пацавури медийни Милен Глухия, дето вика и сам не се чува, "Алберт" -агента, дето припадал почти наистина -за да отърве казармата (там комедията има продължение, ама скромничи хероя, не си казва) ВСИЧКИ ВИЕ ПРОДАЖНИЦИ! Питах едно ясно въпросче преди време: Колко пари плати Негово Омбудсманско Ненужничество на Лелвизия Европа, собственост (тогава)на Емил Катъра - Брат на Пешо Коня! С една едничка цел - да слави и отразява омбудсманските подвизи на Безделника Бай Гиню "Ганю" Ганев Омбудсманя! Е, никой не попита, никой не провери. Бах ти журналитутките. Преди време писах и май не е само метафора - мадам В. - калтията ще излезе "Малката Кибритопродавачка" невинна и крехка в сравнение с мазолестата продажност на други нейни колеги и колежки!

30.07 2015 в 23:49

'
Кой купи поста на мая галева костинбродска?

С чии пари ? КТБ ? Данъкоплатците ?

30.07 2015 в 23:32

нали второразредните комунета от ГРОБ ужким бяха срещу тая нагла пача заради някакъв си "Костинброд", що сега гласуваха за тая увехнала фльорца???

30.07 2015 в 19:19

Край, единствената институция, която в лицето на г-н Пенчев - въпреки ограничените пълномощия - все пак правеше това за което е създадена е вече в историята. Стотици получиха помощ в борбата с бюрокрацията от този честен, компетентен и достоен юрист и Човек.
Вярно - Миков най-после намери начин да се оттърве от Манолова, но защо това трябваше да стане за наша сметка !? Все едно - редовия човек вече няма обществен защитник. Има Лая Манолова.

30.07 2015 в 17:45

Не бъдете толкова първосигнални относно новия ни омбудсман. Погледнете нещата малко по-дълбоко. Мая Манолова излиза от БСП, излиза и от Народното събрание. Тя бе единственото „острие”, което им е останало на комунистите. Реално функциите на омбудсмана са никакви, тя като такъв няма никакви правомощия. Този ход е добър, защото така по много елегантен начин БСП се капитулира.