Мая Манолова напуска БСП

Симона Костадинова Последна промяна на 30 July 2015 в 13:18 6158 18

Депутатът от БСП Мая Манолова ще поеме поста на омбудсман на 20 октомври, когато изтича мандатът на Константин Пенчев. Дотогава тя ще е напуснала БСП, защото по закон общественият защитник не трябва да има партийна принадлежност.

Това каза Манолова пред журналисти минути след като беше избрана за новия омбудсман на републиката.

Манолова заяви, че една от първите ѝ срещи ще бъде с досегашния омбудсман и конкурент Константин Пенчев, защото "трябва да има приемственост" и разговорите с него ще ѝ бъдат много полезни.

Манолова подчерта, че "всяко добро и умно управление се нуждае от активен и критичен омбудсман".

Тя заяви, че за 10-те години, в които е била парламентарист, се е убедила, че ако иска да помага на граждани в тежка ситуация, трябва да го прави "извън партийната дреха". Именно затова в следващата част от живота си тя решила се посвети на защитата на българските граждани.

"Факт е, че парламентът ще ми липсва. Ще ми липсва парламентарната трибуна, ще ми липсва защитата на каузи, страстта на парламентарната битка. Ще ми липсват журналистите в парламента, ще ми липсват всички колеги народни представители. Но няма незаменими хора. Други ще заемат моето място на активен парламентарен говорител", каза Манолова.

Тя подчерта, че ще има промени в институцията. Тя смята да направи така, че общественият защитник сам трябва да ходи при хората и да пресреща проблемите на място. Манолова обеща, че няма да чака да бъде сезирана и хората да ѝ "тропат на вратата", а ще бъде активна.

"Предстои ми наистина трудна битка за правата на българските граждани, на тези, които са ощетени, унизени, на тези, на които високомерната администрация е хлопнала врата", заяви Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!