Мая Манолова или Константин Пенчев - НС решава кой да е омбудсман

Очаква се депутатите да посочат Манолова в тайно гласуване в четвъртък

Симона Костадинова 29 юли 2015 в 17:12 6247 16

Народното събрание вече е готово за избора на омбудсман. Кандидатите, които бяха предложени за обществен защитник на републиката, са двама - депутатът от БСП Мая Манолова и досегашният омбудсман Константин Пенчев.

Народните представители ще гласуват на 30 юли тайно, като това ще се случи в три изборни секции, разположени в зала "Запад" на парламента. Те ще гласуват за един от двамата кандидати с бюлетини. Списъците с разпределението на народните представители по секции вече са разлепени. 

Очаква се изборът на нов омбудсман да започне утре сутринта, като вероятният победител е Мая Манолова.

От дни в кулоарите на Народното събрание се говори, че именно тя ще бъде новият омбудсман. Някои от парламентарните групи вече засвидетелстваха, че техният избор ще е именно Манолова.

Манолова ще бъде подкрепена от парламентарната група на БСП, от която тя самата е част. След срещата си с нея като кандидат за омбудсман от "Атака" останали очаровани и вероятно и те ще я подкрепят.

Очаква се ДПС да гласуват за Манолова. Същото се очаква и от АБВ и от БДЦ. Не е ясно обаче дали всички депутати от двете партии ще дадат своя глас за Манолова.

Патриотичният фронт (ПФ) също подкрепя червения депутат. “Добре би било да бъде човек, боец каквато е Мая Манолова, човек, който може да отстоява последователни позиции”, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов в подкрепа на Манолова миналата седмица.

Още миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че депутатите от управляващата партия ще гласуват по съвест и няма да излязат с единно решение.

Самият той заяви, че няма да подкрепи кандидатурата на Манолова за омбудсман. От ГЕРБ поискаха Манолова да се извини за аферата "Костинброд” при срещата си с нея като кандидат за обществен защитник. 

Въпреки това вероятно поне част от депутатите от ГЕРБ ще гласуват "за" Манолова да стане омбудсман.

В началото на месеца правосъдният министър Христо Иванов подкрепи идеята Манолова да стане обществен защитник на републиката, като заяви, че тя ще бъде добър омбудсман.

Зад кандидатурата на Пенчев, който беше издигнат в последния момент, твърдо са застанали единствено от Реформаторския блок (РБ). Вероятно все пак за него ще гласуват и част от депутатите на ГЕРБ.

Сегашният омбудсман Константин Пенчев също беше избран с тайно гласуване. Това се случи през 2010 г., когато Пенчев беше предложението на ГЕРБ за обществен защитник на републиката. Тогава той се състезаваше с кандидата на ДПС Сабрие Сапунджиева. В крайна сметка Пенчев бе избран със 136 гласа срещу 51 за Сапунджиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!