Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Протест и контрапротест посрещнаха Лавров в София

Юлиан Христов 07 юли 2014 в 11:54 14491 38

Протест и контрапротест посрещнаха руския външен министър Сергей Лавров в София.

Протест и контрапротест посрещнаха руския външен министър Сергей Лавров в София.

Към протеста на "Протестна мрежа" се присъединиха украинци, които настояха за освобождаването на украинския режисьор Олег Сенцов от затвора. В противовес пред президенството дойде и агитка на „Атака“, която се обяви за строежа на „Южен поток“. Участниците в контрапротеста носеха плакати с надписи „Кой спря „Южен поток“, „Кой продаде България“.

Наложи се полицията да раздели двата протеста, за да не се стигне до сблъсъци.

При пристигането си за срещата с българския държавен глава Росен Плевнелиев Лавров бе посрещнат с освирквания.

Протестиращи скандираха „Тук не е Москва“, а контрапротестиращите от „Атака“ отговориха с „Тук не е Вашингтон, тук е България“. На протестиращите, викащ „Волен, блудница“ атакистите отговориха с „Обама, педераст“. Украинските активисти скандираха „Долу КГБ“.

Присъединилите се към протеста на "Протестна мрежа" украинци поискаха освобождаването на украинския режисьор Олег Сенцов от затвора. Той бе арестуван на 11 май в дома си в Симферопол, Крим. Сенцов, който бе и сред активно протестиращите, бил задържан по подозрение в шпионаж. По същото време Сенцов снимаше филм за референдума за анексирането на Крим от Русия.

След като дълго след ареста не бе обявена причината за задържането, нито местонахождението на Сенцов, европейски кинотворци изпратиха петиция с искане за огласяване на мотивите и местонахождението на украинския режисьор. Петицията подписаха Педро Алмодовар, Вим Вендерс, Майк Лий, Аки Каурисмаки, Кен Лоуч, Бела Тар, Агнешка Холанд, Бертран Таверние, Анджей Вайда, Кшищоф Зануси, Фолкер Шльондорф и др.

Олег Сенцов е автор на пълнометражния филм „Gamer”. Следващият пълнометражен проект на Сенцов „Rhino” спечели наградата за най-добър проект в програмата „Проекти за втори филм” на 9-ото издание на София Мийтингс в рамките на Международния София Филм Фест.

По време на двудневното си посещение у нас Лавров ще се срещне още с премиера Пламен Орешарски, външния министър Кристиан Вигенин, председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Официалната причина за посещението, която първо бе посочена от Москва, бе отбелязаване на годишнина от дипломатическите отношения между двете държави. По-късно обаче Русия призна, че се надява Лавров да постигне напредък по проекта "Южен поток".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews