КЗК остави бежански центрове без охрана

Юлиан Христов 15 юли 2014 в 13:26 3048 0

Фургони за бежанци

Снимка МВР

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави домовете за настаняване на бежанци без охрана, след като отмени решение на председателя на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) за избор на охранителна фирма.

Причината за отмяна на решението е, че шефът на агенцията е нарушил Закона за обществените поръчки като не е изискал писмена обосновка за това каква е готовността на кандидат-охранителите, представили с повече от 20% по-изгодни оферти, за реакция при заплаха от бомбени атентати и терористични атаки. С този мотив Комисията връща процедурата за ново провеждане.  

ДАБ обяви поръчка за охраняване на административната сграда на Агенцията в София, Регистрационно-приемателните центрове в София, Харманли и с.Баня, транзитния център в с. Пъстрогор и местата за временно настаняване на лица, подали молба за международна закрила в софийските квартали "Враждебна" и "Военна рампа". В случая КЗК е отменила поръчката в частта за центровете в с.Баня и Пъстрогор и за дома за временно настаняване във Враждебна. 

Поръчката е за 1.6 млн. лв. за една година.

От началото на годината Агенцията се сдоби с две линейки и специализирана техника за снемане на отпечатъци. В ход е и поръчка за оборудване на 10 новопостроени бунгала в с. Баня, които се нуждаят от основно обзавеждане

Само до април т. г. Агенцията постави истински рекорд по предоставянето на бежански и хуманитарен статут. Преди близо 11 години, когато за първи път ДАБ започва да работи, картината е драстично по-различна. През 1993 и 1994 година 837 души са потърсили закрила, но нито един от тях не е получил статут. Едва през 1995 година агенцията е предоставила 73 статута на бежанец и 14 хуманитарни статута, но при значително по-малко хора потърсили убежище – едва 451. Само за първите 4 месеца на 2014 г. са предоставени 2154 бежански и 1488 хуманитарни статута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови