Курумбашев: Можем да сме подкрепяща звезда за държавите от Западните Балкани.

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2017 в 14:56 1841 0

България трябва да поиска определянето на времева рамка за присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз. 

Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на редовното заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ). 

„Разбира се, тази времева рамка трябва да бъде обвързана с конкретни критерии за изпълнение. Но подобна инициатива от страна на България със сигурност ще е добър знак за държавите в региона. Всяка държава членка трябва да бъде оценявана според своя напредък в преговорите и изпълнението на критериите, а не да бъде да бъде обвързвана с други кандидати.“

Според Курумбашев по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще стане факт новата рамка за разширяване и би било успех, ако заключенията по нея се приемат именно в този период.

„Знам, че в момента няма сериозна воля в Съюза за това да се определят срокове за разширяване. Доста спорно е и дали изобщо Европейският съюз иска да се разширява. Ние можем да бъдем водещата, подкрепяща звезда за държавите от Западните Балкани. Бих искал да припомня как ни помагаха нашите съседи, когато бяхме кандидати за членове на НАТО и ЕС. Бих се радвал да има конкретни заявления от страна на българската държава и на повече политически сили, които да подкрепят този процес.“, заяви Курумбашев. 

„Конкретно измерение на такова сътрудничество би могло да бъде и поставянето на конкретни проекти в района, тъй като извън процеса на деклариране е изпълнението на конкретни проекти“, каза още Курумбашев. „Беше изградена магистрала между Дуръс (Албания) и Прищина. Сърбия работи доста усилено и мисля, че ще завърши в рамките на 2017 г. и магистралата си между Ниш и Димитровград. Очертава се възможност, ако се изгради и магистрала между Ниш и Прищина, където разстоянието не е голямо и теренът не е особено тежък, да имаме възможност да свържем Дуръс с Бургас чрез магистрали. 

Друга възможност е да се коментира магистрала Сплит – Сараево и през Сърбия отново да се стига до България.
Много говорим за европейски транспортни коридори. Не е ли време ние, когато сме председатели, да поставим въпроса за балкански транспортни коридори? Възможността да бъдат свързани Йонийско, Адриатическо и Черно море с магистрали ще разшири възможностите ни както за търговия, така и за туризъм. Така и просто да се познаваме по-добре.

Можем да поставим и този въпрос, т.е. да уплътним тази наша декларация за държавите от Западните Балкани, така че да не бъде просто декларация, а да бъде обвързана с конкретни проекти.“, каза още Курумбашев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови