Кунева за Кънев: Не може единият лидер на РБ да е във властта, другият - в опозиция

Ивайло Анев 11 януари 2016 в 13:20 4539 17

Снимка Сергей Антонов

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева и депутатите Димитър Делчев и Настимир Ананиев.

Словесната престрелка между лидерите в Реформаторския блок през медиите продължава. След като вчера и Меглена Кунева, и Даниел Вълчев заявиха, че излизането в опозиция на Радан Кънев е било грешка, а днес той им каза, че са минали границата на добрия тон, Кунева също му отговори. 

"Няма как единият съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок да е в управлението, другият да е в опозиция", заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева на пресконференция днес.

Съпредседателите на Блока са Радан Кънев и Найден Зеленогорски.

Синият лидер излезе в опозиция, след като парламентът отхвърли съдебната реформа и правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка в знак на несъгласие. Неговите съпартийци подкрепиха решението и ДСБ мина в опозиция. Останалите партии в РБ (ДБГ, СДС, БЗНС и НПСД) решиха да продължат да подкрепят правителството.

Недопустимо е решенията в коалицията да се вземат еднолично, заяви Кунева, а по повод думите на Радан Кънев, единството на РБ и способността му да налага курса на промените са компрометирани със самостоятелна игра и партиен егоизъм в рамките на Блока, Кунева отново заяви, че ДБГ отдавна настоявали за консолидация на Блока. Ако в РБ не можели да се разберат, това било лош пример за цялата държава.

От ДБГ защитиха решението си за оставане във властта с електоралните нагласи. 85% от активистите им искали точно това.

От ДБГ не пропуснаха да намекнат за възможно сътрудничество между ДСБ и ДПС - нещо, което бе категорично отречено от Радан Кънев два пъти. 

"Въпросите за сътрудничество с ДПС не са към нас. Не ДБГ договори "историческия компромис". Питайте други, не нас", заяви Настимир Ананиев.

Кунева изреди и приоритетите пред партията ѝ за новата година: ускоряване на промените и реформите, с които Реформаторският блок се ангажира. Първи приоритет бил промяна на изборното законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!