Кунева очаква критичен доклад на ЕК по правосъдие и вътрешен ред

OFFNews 13 януари 2016 в 17:58 3992 5

"Ако трябва да коментирам с една дума - не са добри. Ако трябва с две думи - чувствително недобри".

Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира очакванията за доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка по време на парламентарния блиц контрол днес.

Докладът, който отразява напредъка на страната в областта "Правосъдие и борба с корупцията и организираната престъпност", ще бъде публикуван в края на месеца.

Не искам България да бъде слаба брънка в Европа, категорична беше Кунева.

Кунева заяви, че тя и правосъдният министър Екатерина Захариева, която координира работата по механизма от българска страна, ще се борят всички успехи на България да бъдат отчетени в доклада.

"Това, което ще видим в текста, е един партньорски, обективен поглед отвън, който ще отчете както напредъка, така и нещата, в които България изостава", посочи Кунева.

По думите ѝ няма движение по знакови дела, няма присъди за корупция по високите етажи.

Тя посочи още, че антикорупционният закон не беше приет в парламента и предстои отново да влезе в НС.

"Проверката по записите за нерегламентирано влияние върху съдебната система не е дала резултати", посочи Кунева.

Тя посочи като напредък промените в Конституцията, които според нея дават основа на съдебната реформа.

"Прие се разделянето на ВСС, нещо, за което ЕК пледира отдавна. Имаме избран Главен инспектор на Инспектората на ВСС - пост, който стоя празен няколко години", каза още Кунева.

Вицепремиерът посочи като положителни стъпки и промените в Наказателно-процесуалния кодекс за мерките за неотклонение, както и правилата за оценка на натовареността на съдиите. "Заработи Национална стратегия за борба с корупцията, създаден беше междуведомствен Национален съвет по антикорупционни политики, създават се планове по сектори", каза още Кунева.

Тя коментира, че в момента фокусът наистина е върху закона за съдебната власт, защото той ще отговори на много критики на ЕК – по отношение на атестирането, натовареността на магистратите, електронното правосъдие. "Очакваме той да е готов в следващите три месеца. Необходима е и нова наказателна политика. Това е много важен висящ ангажимент пред нас", каза още Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови