Крум Зарков: Колкото съм джендър, толкова съм и кандидат на Радев за председател на БСП

Няма да поема никакъв пост в бъдещото правителство, защото не взех решението да бъда кандидат за най-важния пост в БСП леко и съм се посветил на тази задача, каза още Зарков

Рени Петрова 30 ноември 2021 в 17:55 8347 1

Снимка Архив

Как може президентът да има кандидат за председател на БСП? Колкото съм джендър, толкова съм и на Румен Радев кандидат. Това са несериозни неща, заяви Крум Зарков пред бТВ.

Той обясни, че очаква да има "хейт, тролски активности, конспирации" и това не го учудва.

Зарков допълни, че се кандидатира за председател на БСП, защото партията може много повече и тези избори са показали, че трябва да настъпи промяна: "Мисля, че трябва ново лице, нова атмосфера, а не непрекъснати скандали".

На въпрос как иска да бъде избран за председател - от Конгреса или пряко, Крум Зарков отговори, че участва в процедура по пряк избор и  всеки член на партията трябва да реши кой да е председател.

За думите на Корнелия Нинова, че Зарков е привърженик на Истанбулската конвенция, той заяви, че не е вярно. "Настоявал съм това да не бъде знамето на партията. БСП има далеч по-важни проблеми, с които да се заеме в страната. Настоявал съм да не се крием зад измислени теми, когато трябва да се заемем с проблемите на хората", каза той.

"Това е джендър-мания, когато се бориш с измислени врагове, а не се изправиш срещу истинските, които са бедността, корупцията и т.н. Това играеше 3 години роля на димка", категоричен е Зарков. 

Относно думите на Румен Гечев, че министрите в следващия кабинет ще са по "схемата 8:4:3:2", кандидатът за председател на БСП заяви, че не може да отговори дали е така, защото е бил участник само в една от темите по време на коалиционните преговори - в сектор правосъдие. 

Зарков обяви, че подкрепям коалиционното споразумение, но не бива да се подхожда по начин, по който всяко министерство да стане под феодално владение на някоя от партиите: "Били сме свидетели на това. Трябва следващото правителство да запази облика на своите партии и да функционира заедно, а не да разпарчетосва властта". 

По думите му всеки министър трябва да си каже, че е такъв, за да изпълни споразумението, което четирите политически сили са подписали и да търси подкрепата на всяка една от тях. 

Крум Зарков обясни и че няма да заеме никакъв в бъдещото правителство. "Не взех решението да бъда кандидат за най-важния пост в БСП леко и съм се посветил на тази задача. Ще изпълнявам парламентарната си задача, там където групата реши, че мога да бъда полезен. Имаме нужда от правителство", каза още той.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!