Правителството щяло да е по схемата 8:4:3:2

Румен Гечев обяви, че Кирил Добрев е получавал обществени поръчки по времето на ГЕРБ

OFFNews 29 ноември 2021 в 19:49 5584 0

Министерските постове в новото правителство ще бъдат разпределени по схемата 8:4:3:2. Първата политическа сила "Продължаваме промяната" взема най-много министри - 8, останалите отиват в БСП - 4, "Има такъв народ" - 3, а "Демократична България" ще получи 2 министерства, обяви соцдепутатът Румен Гечев пред БНТ с уточнението, че схемата съответства на парламентарната тежест на формациите.

Според него сключването на коалиционно споразумение е нормална международна практика, а също така и защото е добре в една бъдеща коалиция да е ясно кой какви отговорности поема. И това трябва да стане в близките дни.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че настоява за писмено коалиционно споразумение преди да започнат разговорите за персоналния състав на бъдещия кабинет.

"Не знам имена (на министри - бел. ред.), но и да знам няма да ви кажа. Виждам, че има желание у всички колеги, аз съм оптимист, но нека да видим", коментира Гечев.

Той заяви, че имената ще бъдат обсъждани, но основният критерий трябва да бъде капацитета на самия кандидат.

"Ние искаме да присъстваме в правителството по начин, по който нашите представители ще могат да защитят някои от основните цели", допълни соцдепутатът.

На въпроса кои министерства иска БСП да управлява Гечев отговори: "Това в момента не мога да ви кажа, тъй като това не беше обсъждано. Беше обсъждана структурата на кабинета и на качествата на съответните кандидати". Самият той не се виждал сред евентуалните министри.

"Нито съм питал, нито съм поставял въпроса. Който и да е от БСП, искам партията да бъде представена добре, кой ще бъде министър не е толкова важно. Има достатъчно кандидати, които отговарят на условията", коментира Гечев и допълни, че БСП няма как да има правителство.

Гечев смята, че в преговорите няма млади и стари. На разговорите по секторните политики соцпартията прати бивши министри, което предизвика гневна реакция дори в средите на БСП. Вчера Кирил Добре коментира, че няма жив министър от правителството на Жан Виденов, който да не е в преговорните екипи.

"Няма хора, които са били, или са сега, или които ще бъдат. Има хора, които могат или които не могат, двойният аршин не е приемлив. Няма нищо чудно в това една партия да представи професори с международно признание или хора, които са работили в АЕЦ Козлодуй", обясни Гечев.

Румен Гечев обяви още, че Кирил Добрев е получавал обществени поръчки по време на управлението на ГЕРБ, но според него това не е престъпление. Самият Добрев каза вчера пред БНТ, че човек, близък до Корнелия Нинова, е взел над 150 милиона от Бойко Борисов през обществени поръчки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови