Костов вижда много неврополитика и поява на невродесница у нас

ОFFNews 08 февруари 2014 в 18:58 7928 38

Иван Костов
Иван Костов

„Мен ме плаши понятието неврополитика, което изработиха тук на Западните Балкани. Неврополитиката е истерична, неуравновесена, политика с използване на най-крайни болшевишки прийоми. Аз виждам много неврополитика в България, и, за съжаление, поява на невродесница. Като че ли започва да обхваща някои хора в дясно. Това е много грозно явление. Не могат да бъдат десни болшевики.”

Това заяви в интервю за "Дарик" бившият премиер Иван Костов.

В коментар на политическата обстановка в страната, той добави, че АБВ е резултатът от "крайно нестабилната констелация, която имаше досега. Нестабилна констелация, опряна на гласовете на „Атака”, невъзможност на БСП и ДПС да имат мнозинство, ключовата роля, която „Атака” заема и може с гласовете на ГЕР., коментира още той в „Седмицата”.

Иван Костов се обяви за референдум за изборното законодателство, но предупреди, че въпросите, които предлага президентът Росен Плевнелиев, не са добри. Според Костов при мощното корпоративно влияние у нас въвеждането на мажоритарна изборна система например би имало ефекта на гасене на огън с бензин. От задължителното гласуване пък според него биха спечелили главно националистически формации.

Костов каза, че отдавна е радетел на електронното гласуване. Срещу аргумента на отрицателите на идеята - че така тайната на вота би се опорочила - той посочи: "Моля Ви се! Щом парите са защитени, нелепо е да се обяснява, че гласуването няма да е защитено."

Костов се съгласи с твърдението на правителството, че изплаща много по-добре от предходното връщането на ДДС. „Това е така, плати. Може би даде прекалено голям приоритет на тези разходи. Разплати, това е вярно. Това му позволи да не отиде към още по-голямо неизпълнение на общите приходи. Това, че правителството разплати част от висящите му задължения, че касата разплати болничните дългове и т.н., това позволи и фирмите да се разплатят с бюджета и не е чак толкова голямо, колкото можеше да се получи при една консервативна политика, неизпълнение”, коментира Костов.

„Най-тревожното е, че на този половин милиард по-малко приходи отговаря едно значително номинално неизпълнение на прогнозирания БВП”, каза още той.

Според Иван Костов здравеопазването и образованието са ключови за страната ни. Изследванията, направени от ръководената от него Лаборатория, показват, че ще продължи влошаването на демографската структура на страната ни и именно затова трябва да се вземат мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!