Иван Костов: Бедни сме, защото нацията загива

OFFNews 07 януари 2014 в 14:26 20169 78

Иван Костов
Иван Костов

„Ние сме най-бедни, защото първо демографски сме най-зле или едни от най-лошо стоящите в Европа. Абсолютната и относителната бедност са много високи. Хората имат най-ниското потребление, качество и стандарт на живота и второ - ние сме сред водещите страни, където
относителното усещане за бедност е много силно. Всичко това е защото нацията загива.“

Такъв коментар направи пред БНР бившият лидер на ДСБ Иван Костов.

Попитан дали счита за притеснителен факта, че още в първите дни на новата година правителството ще емитира нов дълг, Костов отвърна, че това не самият дълг е повод за тревога.

„Последното нещо, от което трябва да се притесняват хората, е, че България ще натрупа дългове, които не може да плаща. В момента такъв риск няма. Много дългове можем да взимаме, въпросът е за какво ще се взимат и какво ще се прави с тях“, посочи Иван Костов.

Бившият тъмносин лидер коментира още, че правителството натоварва относително здрави сфери – икономиката и енергетиката, за да преодолее рисковете пред себе си.

„Правителството прави социална програма, с която се опитва да възпре евентуални зимни протести и намалява цената на електричеството, създавайки огромни напрежения вътре в отрасъла. Правителството от сравнително стабилни системи прехвърля ресурс, за да се справи с политически и социални рискове. Правят го сръчно, въпросът е колко могат да издържат тези сфери, които са ощетени“, каза Иван Костов.

Във връзка със случващото се между „Синьо единство“ и Реформаторския блок Костов бе категоричен, че не може да се говори за разделение.
„Не виждам разделения в Реформаторския блок. Там има една формация, която напусна, защото не прие това, което всички други договориха“, каза бившият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!