Комитетът на Лозан Панов внесе документите в ЦИК, той излиза в неплатен отпуск (видео)

Ружа Райчева 04 октомври 2021 в 17:41 1731 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Влизаме в тази кампания с голяма надежда да бъдат чути нашите послания и посланието на г-н Панов: да издигнем високо темата за справедливостта, върховенството на правото, демокрацията и запазването на духа на парламентаризма в държавата. 

Това заяви адвокатът и председател на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков пред медиите. Той учреди Инициативния комитет, издигнал председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за президент. Панов на свой ред избра за кандидат за вицепрезидент журналистът Мария Касимова-Моасе. 

"Инициативният комитет е в състав от 37 души и единодушно е излъчил тези кандидатури", обяви Велислав Величков и добави, че утре ще бъде съобщен конкретният състав на комитета. 

По думите му реформата в съдебната система трябва да се превърне в централна тема на президентската кампания:

"Без да се изчисти правосъдието, нищо друго в държавата няма да може да проработи, това винаги е било наша теза. Колкото и пари да има в държавата, те могат да бъдат откраднати, когато е възможно да има престъпление без наказание."

От утре до 22 ноември председателят на Върховния касационен съд излиза в неплатен отпуск, като по време на кампанията ще бъде заместван от зам.-председателя и ръководител на Търговската колегия на ВКС Дария Проданова.

Велислав Величков очаква подкрепа от демократична общност - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме":

"Голяма част от ДБ и ИБГНИ бяха с нас на протестите. Надявам се, че тези партии, които също са въздигнали като своя ценност върховенството на правото, ще имат възможност да подкрепят тези две кандидатури. В крайна сметка това са техните цели"

Неплатеният отпуск на Лозан Панов временно намалява броя на членовете на ВСС до 21 души. Това става в седмицата за първи номинации за един от трите най-влиятелни постове в съдебната система - председател на Върховния касационен съд, съобщаава БНР.

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022, а изборът на негов наследник ще е на 14 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!