Мария Касимова-Моасе: Би било нечестно и страхливо да не се захвана с това

OFFNews 04 октомври 2021 в 13:56 5257 0

Обади ми се Лозан Панов, от него получих предложението, което много ме изненада. Нямам партийна зависимост. Инициативният комитет, който гласува доверие на мен и Панов, имат точно тази идея - никой от нас да не е свързан с никаква партийна принадлежност и това е така.

Това заяви пред БНР Мария Касимова-Моасе, която е кандидат за вицепрезидент в двойка с кандидата за президент Лозан Панов. Двамата са номинирани от Инициативата "Правосъдие за всеки" и издигнати от Инициативен комитет.

"В момент, когато някой ти предлага да се бориш за идеите, които изповядваш, от много по-висока трибуна и с много повече инструменти, би било предателство да не се захвана с това, би било нечестно и би било страхливо", каза още Моасе.

Тя добави, че би могла да бъде полезна в социалната политика, в културата, в теми като насилието, свободата на словото, свободата на изразяване и свободата на личността:

"За всички нас е ясно, че президентската институция, особено вицепрезидентът, има изключително представителни функции. Важно е, че от такава висока трибуна можеш да стигнеш до точните хора, които да ти обърнат внимание, да кажеш посланията си от много, много високо място, така че те да бъдат чути. И да ангажираш с персоналния си пример и други хора, които са специалисти в отделните области. Смятам, че вицепрезидентът трябва да събира такива хора и да се вслушва в тяхното мнение. Екипен играч съм."

Тя допълни, че към институциите трябва да изпитваме почитание, а не страхопочитание: "Трябва да имаме и достъп до тях". Касимова коментира и обвиненията, че с Панов не се познават лично. По думите ѝ хората не трябва да решават подобни неща на маса, а трябва да следват обща идеология. 

Кандидатът за вицепрезидент подчерта, че въпрос на гражданска съвест е човек да бъде обществено активен. "Аз съм се опитвала да я упражнявам, но видях, че всички тези усилия водят до някакъв резултат, но той е минимален. Чудото трае няколко дни и ефектът след това замира в пространството, а от това не следват някакви промени", каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови