Кольо Милев: Хората трябва да бъдат партньор в управлението на общината

OFFNews 21 октомври 2019 в 09:40 1093 0

Проблемът с безопасността е много остър и за съжаление е сигнал, че в Сливен няма елементарен ред. Не е нормално да няма заместник – кмет по строителството, да няма и отговорен за транспорта в общината.

Това заяви кандидатът за кмет на Сливен от "БСП за България" Кольо Милев на среща с родители. Техните притеснения са основно свързани със сигурността на техните деца. „Тревожим се най-вече за сигурността на децата ни. Потокът от автомобили в града е голям, но маркировката и знаците са занемарени, проблеми с видимостта създават и непочистените храсти покрай платната. Не са безопасни и тротоарите", казаха те на кандидата за кмет.

Милев припомни част от мерките, които са били взети по време на неговия мандат по проблема: "Монтирахме 158 камери за видеонаблюдение, сложени бяха 200 предпазни парапета в училища и детски градини, подменяхме пътна маркировка и знаци. Сега с една синя зона се създаде такъв хаос и напрежение, каквито няма по другите градове". Той също така предложи решение по въпроса с устройството на синята зона в града, която според него сега създава само хаос и напрежение - изграждане на алтернативни паркинги, в които да може да се спре безплатно за ограничено време и чак тогава да се пуска зоната отново. За него липсата на координация личи и при още една несправедливост в общината, заради която учениците от 1 до 7 клас нямат право на преференции за пътуване с градски транспорт и плащат наравно с възрастните.

„Социалната община се грижи за всички хора, не само за социално слабите. Община Сливен в момента не е социална. Увеличиха данъците, вдигнаха се таксите за детските градини от 35 на 45 лева, но подобри ли се качеството? Ще ревизираме тези такси и ще въведем и безплатни ясли за семействата с повече от едно дете“, каза Кольо Милев. Той припомни предложението на БСП за отпускане на финансова помощ за раждане на второ и трето дете, чиито родители са социално и здравноосигурени, което така и не беше прието в този мандат. „Тази помощ ще бъде реализирана през следващите години, заедно с общински Фонд за млади предприемачи и много по-активна общинска жилищна политика за младите хора“, посочи Милев.

Друг въпрос, който вълнуваше майките, е качеството на плодовете, които получават децата им по програмите за безплатен плод. В общината имало сигнали, но отговорът бил, че такива са били европейските плодове. Майките не одобряват и пасивността на администрацията по отношение на организирането на занимания за деца през ваканциите. Кандидатът за кмет Кольо Милев предложи на майките да създадат инициативна група, която в следващия мандат да работи тясно с общинската администрация. „Искам връщането на диалога, хората не трябва да бъдат опонент, а партньор в управлението на общината.“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови