КНСБ: Решението депутати, министри и шефове на агенции да даряват заплатите си е незаконно

OFFNews 08 април 2020 в 20:22 8829 2

Решението да се даряват заплатите на министрите, членове на политическите им кабинети и шефове на държавните и изпълнителните агенции погазва международно-правни документи, ратифицирани от България, както и българската Конституция, твърдят от КНСБ.

Синдикатът настоява Народното събрание да отмени решението, защото в противен случай "ще бъде принуден да сезира Международната организация на труда".

Народното събрание взе решение на 6 април заплатите на народни представители, министри, членове на политически кабинети, ръководители на държавни и изпълнителни агенции да бъдат дарени за времето на извънредното положение.

"В името на обективността се налага да посочим, че решението погазва международно-правни документи, ратифицирани от България, както и българската Конституция. Тези, които са се клели в нея би трябвало да знаят, че нейният чл. 48 (5) повелява всеки да получава трудово възнаграждение и заплащане, съответстващо на извършената работа. А Конвенция 95 на МОТ, ратифицирана от България и по силата на чл. 5(4) с първенстващо пред българското законодателство значение, забранява да се ограничава по какъвто и да е начин свободата на трудещия се да разполага по свое желание с работната си заплата", почова синдикатът.

Според КНСБ парламентът не само погазва конституционни права на граждани, но и се "разпорежда" с възнагражденията за труд на лица, чийто трудов статут по никакъв начин не зависи от неговата воля и желание.

В разрез с всякаква логика и с потребностите на сложната и извънредна ситуация депутатите отнемат трудовите възнаграждения на ръководителите и преките сътрудници на всички агенции, работещи на терен в тази трудна ситуация, заявява КНСБ.

"Едва ли е необходимо да се обосновава неимоверното натоварване на ръководителите на Агенцията по заетостта, тази за социално подпомагане, на ИА ГИТ, на Националния осигурителен институт, на НАП в момент, когато тези ръководители и техните екипи трябва денонощно да направляват структурите да се справят с огромния наплив от предприятия и граждани, нуждаещи се от обслужване и от услуги, за реализацията, на които и за функционирането на ръководените от тях структури да носят отговорност", смятат от конфедерацията.

От КНСБ са убедени, че актът на дарение е доброволен и не произтича от задължение, вменено от законодателния орган. Още по-малко той би трябвало да е в разрез с основни закони.

Синдикатът призовава народните представили да коригират "противоконституционното си и противоправно решение" относно лишаването от трудови възнаграждения на лица, "за които то няма правомощия да прилага нито бюджета, нито финансовите правила на Народното събрание", като отмени точка втора от същото.

Точката е именно за прилагане на решението за даряване на възнагражденията за борба с COVID-19 и за ръководителите на държавните и изпълнителните агенции, членове на Министерския съвет и политическите им кабинети.

"В противен случай Конфедерацията ще бъде принудена да сезира Международната организация на труда, доколкото с решението си народните представители нарушават не само Конституцията, но и ратифициран от България документ на тази организация", завършат КНСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3010

2

Кирил Никленов

08.04 2020 в 21:22

БОЖЕ,прибери си вересиите!

4642

1

ctef

08.04 2020 в 20:38

Ти вземи се замисли, че с тази нова безработица и намалено работно време, хиляди хора няма да могат да си направят необходимия трудов стаж.
Искайте поне 1 нулева година в графика на увеличаването му. Той е правен с разчет на нормални условия, а не форсмажорни обстоятелстава.