Кметове подкрепиха създаването на Съвет по регионална политика

OFFNews 22 ноември 2014 в 12:24 1628 2

Лиляна Павлова

Снимка МРРБ

Лиляна Павлова на заседание на УС на НСОРБ.

Кметове подкрепиха създаването на Съвет по регионална политика. Това стана на заседание на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), на което присъства и регионалният министър Лиляна Павлова. 

Кметове подкрепиха идеята да се създаде съвет, който целеносочено да работи по проблемите на регионалната политиката и той да е в различен формат от Съвета по финансовата децентрализация. След окончателното преструктуране на министерството ще бъдат създадени форматите, в които ще се обсъжат и търсят решенията на отделните сектори.

Павлова информира НСОРБ, че вече са върнати правомощията на общините сами да одобряват инвестиционните проекти на стойност над 10 млн. лв. на териториите им. Към момента има стартирани 38 процедури по одобрение на подобни проекти, но тъй като няма регресирно действие на закона, те трябва за бъдат довършени от МРРБ.

Заместник-министър Иван Цанов, който от 1 декември ще встъпи в длъжност, пряко ще отговаря за тази част от съвместната ни дейност. 

Лиляна Павлова напомнила на кметовете, че всички собственици на имоти, които се включат в програмите за саниране на домовете, ще получат безплатно технически паспорти. Разходите по издаването им ще бъдат за сметка на държавата, обясни регионалният министър и призова кметовете да информират хората за тази възможност.

Само 10 на сто от имотите в България имат технически паспорти, издадени в последните 4 години, сочи проучване на НСОРБ. Като основна причина за липсата на интерес към процеса е цената на услугата. Тя е непосилна за много хора, коментираха от ръководството на сдружението.

В рамките на мандата на това правителство сме поели ангажимент да се справим с предизвикателството водна реформа, и колкото и да не е приятно на голяма част от водните дружества, тя ще се проведе, категорична беше Павлова. Преструктурирането и окрупняването им са възможност за по-ефективно управление и привличане на европейско финансиране, мотивира се тя.

На заседанието е обсъдена и потребността от провеждане на обучение за координирани действия при кризи и и бедствия. Все още имаме какво да си пожелаем, всичко, което ни се случи през тази година показва, че има нужда от обичение за създаване на добра координация между разлчините нива, смята Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови