Кметът Рейзи поиска Созопол да погълне Приморско, Царево и Малко Търново

OFFNews - Бургас 26 февруари 2016 в 18:42 8329 7

Снимка viapontika.com

Кметът на Созопол

Авангардна идея лансира кметът на община Созопол Панайот Рейзи. На днешната сесия на местния общински съвет градоначалникът заговори за създаване на мегаобщина, която да включва, освен Созопол, Приморско, Царево и Малко Търново. В идеята си той вижда и повече приходи за общините - под формата на държавна субсидия, тъй като и жителите са повече. А именно – от 240 000 лв., колкото получава Созопол в момента, при ново административно деление, могат да скочат на 2,5 млн. лв. Самият градоначалник не спира с идеята до тук:

Било ремонт на пътища, било – с едно по-голямо общинско горско, също ще се случат нещата. Изобщо – много по-лесно ще бъде, това е истината. Пак казвам! Вярно е, че няма да е някъде гот. Трябва да се види. Едно Поморие. Трябва да се види какво ще влезе към него. Там трябва да отидат назад, към Айтоския Балкан. Бургас – трябва да се види дали градът ще остане като община и другите ще ги обединят отзад. Или Бургас, примерно, ще вземе едно Камено и едно Сунгурларе“, разгъва идеята си Рейзи.

И пояснява за държавната субсидия:

Сега, в момента, винаги има недоволни по отношение на субсидията. Но, ако знам, примерно, че субсидията ми е изчислена на еквивалент жители, няма какво да съм недоволен. Знам, че в началото на годината на мен ми се залагат тия 2.5 млн., знаеш на какво разчиташ и какво правиш. А сега какво? 240 000 лв. субсидия и още там малко субсидия и – айде, гледайте си работата. Не е гот!“, споделя кметът.

Кметове от „бъдещата община“ останаха изненадани от идеята, която не е обсъждана с тях.

Градоначалникът на Царево Георги Лапчев поясни, че колегата му от Созопол „винаги е бил ексцентрик“ и за пореден път го е доказал.

Принципно – романтична идея, но с романтика знаем докъде стигаме. От дистанция на времето няма как да тръгнем да променяме и прерайонираме държавата заради романтични идеи“, коментира Лапчев.

Кметът на Царево уточнява, че в миналото се е доказало къде трябва да са общинските центрове. Прави и допълнение, че е редно градоначалниците да обсъдят идеята, защото дори и странните хрумвания могат да се окажат добри.

Колегата му от Малко Търново Илиян Янчев пояснява, че уважава чувството за хумор на Панайот Рейзи:

И съм убеден, че това го е направил с голямо настроение. Не знам само защо се е спрял до Приморско, Царево и Малко Търново, ами не продължи, да обедини и Бургас. Тогава ще стане супермегаобщина“, казва Янчев.

Кметът на Малко Търново подчерта, че е редно преди да се коментира подобна идея градоначалниците да са били информирани. Илиян Янчев добави, че на практика едно такова обединение ще е на прекалено голяма площ и се съмнява, че лесно ще се управлява подобна структура и ще се решат проблемите на хората от тези региони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови