Протестът срещу кмета на Созопол (хронология и снимки)

OFFNews 01 август 2015 в 11:09 3361 5

Над 60 души излязоха на протест срещу кмета на Созопол Панайот Рейзи. 

Мотото на протеста бе: "Да спасим плажа "Алепу" и бе организиран чрез специално създадено събитие във Фейсбук.

Хронология на протеста: 

12:15 часа: Протестът приключи. Протестиращи заявиха, че е започнала подписка за нормативни промени за регулиране на къмпинги у нас. 

12:06 часа: "Искаме природа, не искаме бетон" - с това скандиране продължава протестът. Точно под табелата "Община Созопол" протестиращите залепиха плакат с надпис "Да почистим боклука".

                               Снимка: OFFNews

11:45 часа: Мнението на протестиращите е, че затварянето на пътя е било провокирано единствено от частни интереси, свързани с бъдещо строителство в района.

11:40 часа: Протестиращите в защита на "Алепу" поискаха и регулация относно възможностите за къмпингуване в България. Според тях така нареченото незаконно къмпиране се дължи именно на липсата на къмпинги у нас. Протестиращите са около 60 човека. 

11:30 часа: "Не вярваме на думите на кмета Панайот Рейзи, че в района няма да се застроява, тъй като има документи, сочещи обратното" - казаха протестиращи. Според тях инвестиционният интерес в района е голям и с подобни сделки и действия на кметове като созополския трябва да се занимава прокуратурата.

11:23 часа: "Кметът Панайот Рейзи не трябва повече да бъде избиран за такъв", каза на протеста Борислав Сандов от Зелените. Броят на протестиращите се увеличава и те вече са около 50 души. Пред общината има и полицейско присъствие, като полицаите пренасочват автомобилите, тъй като трафикът в района е натоварен, съобщи кореспондентът на OFFNews. 

11:15 часа: Протестиращи и журналистка от БНТ влязоха в остър конфликт заради начина, по който се отразяват проверките по къмпингите, извършвани от държавата. Демонстрантите твърдят, че журналистката от БНТ е дръпнала очилата на протестиращо момиче. Полицаите се намесиха и двете жени трябваше да подпишат предупредителни протоколи. В същото време в обедната емисия новини на БНТ 1 не споменаха нищо за протеста.

                                Снимка: Facebook 

11:08 часа: Около 30 души се събраха пред сградата на общината. Протестиращите разпънаха огромен плакат, на който пише "Граждани срещу мафията", друг плакат пък гласи: "Дивакувам и се гордея с това".

                               Снимка: OFFNews

                                Снимка: OFFNews 

"Кметът на Община Созопол Панайот Рейзи на няколко пъти през последните дни затваря пътя при "Шофьорския плаж", в нарушение на Закона за движение по пътищата. Целта му явно е да ограничи достъпа на граждани до един от последните девствени плажове, в близост до лагуната Алепу, част от Защитена местност Ропотамо. Дали заради интересите на собствениците на курортните комплекс "Дюни" и "Св. Тома", или за да прикрие нарушенията с унищожаване на дюните в района до поставената бариера? При всички положения не вярваме на обясненията на кмета Рейзи, че затваря пътния участък заради ремонт или неохраняемост на плажната ивица", заявиха организаторите на протеста в групата във Фейсбук.

"Наличието в кадастъра на частни имоти по протежението на пътя, както и огромния нов изкоп на плажа от към св. Тома, са ясни сигнали, че в района се предвижда застрояване и бариерата е само начин за ограничаване на обществеността, която да види незаконните действия. Деянията на кмета през последните години са доказателство, че Община Созопол работи в частна, а не в обществена полза. Да освободим Алепу от интереса на неколцина закононарушители и да спрем безчинствата по Черноморието! Нека опазим едно от последните недокоснати кътчета по нашето крайбрежие! Да се съберем на протест пред Община Созопол, за да опазим Алепу от застроителните намерения на местни феодали и самозабравили се властници!", призоваха демонстрантите.

За събитието бе създаден и хаштаг #FreeAlepu, който доби популярност в мрежата.

Припомняме, че в края на юли Панайот Рейзи издигна ограда на пътя между Созопол и Приморско, която спираше достъпа до един от малкото останали диви плажове - т. нар. "Шофьорски плаж" между Дюни и Аркутино. Хората счупиха въпросната преграда, но кметът отново я върна, като този път дори я циментира, за да е трудна за премахване и излезе с мотива, че преграденият път не е нужен на никого. Премиерът Бойко Борисов също се намеси в спора между плажуващите и местния феодал и след заповедта му оградата бе премахната, нямаше я и патрулката, която стоеше зад знака "влизането забранено", сложен от двете страни на пътя край популярния Шофьорски плаж. За сметка на това на плажа пристигнаха полицаи, които казаха на плажуващите да махнат палатките си от там, защото извършват "диво къмпиране".

                               Снимка: OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови