Кацаров към ГЕРБ: Никой не иска да се ваксинира с Астра Зенека заради вашия патрон Бойко Борисов

Йорданка Веселинова 07 септември 2021 в 12:37 11925 1

Снимка Архив

"Причината днес никой в България да не иска да се ваксинира с "Астра Зенека" и да ги даряваме дължим до голяма степен не на международни скандали, но и на личната намеса на Вашия патрон Бойко Борисов. Той еднолично без да има право забрани употребата на ваксината, а една седмица по-късно я разреши - затова сега никой не иска да се ваксинира", заяви от парламентарната трибуна служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Отговорността за провала на тази кампания е изцяло на правителството на ГЕРБ. Не се опитвайте да я прехвърлите на който и да било друг", допълни той.

Изказването му е в отговор на думите на Даниела Дариткова от ГЕРБ, която заяви, че служебните министри "не само не носят отговорност, но и не уважават парламента", защото ратификацията на договора за дарение на ваксините за Бутан се случва след като те вече са изпратени.

Кацаров я контрира, че ако ваксините не са били дарени, сега щеше да се говори за унищожени 50-100 хил. дози. Той заяви, че причината, за даряването на ваксини е това, че "Вашето правителство (ГЕРБ) договори ваксини в излишък от  "Астра Зенека" и в недостиг от "Пфайзер".

"Всичко, което се опитваме да направим като служебно правителство, е да поправим щетите от 10-годишното Ви управление", допълни той, като изказването му беше посрещнато от негативни възгласи от средата на залата (ГЕРБ).

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова побърза да защити партийния си лидер. Тя заяви, че не Бойко Борисов е спирал ваксинацията с "Астра Зенека" в ЕС.

Тя определи твърденията на Кацаров като "нелепи" и заяви, че служебният кабинет не са предложили мерки за подкрепа на бизнеса, нито са предложили мерки за стимулиране на ваксинацията.

След края на размяната на обвиненията между ГЕРБ  и Стойчо Кацаров, ратификацията на договора за дарение все пак беше приета, като депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха с "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

07.09 2021 в 19:45

Бойко и министрите му омазаха нещата жестоко с това как представиха ваксините, с организацията на първите ваксини, изобщо беше мазало. Но от друга страна не са само те, служебните министри ги е страх да бутат нещата, по време на 2 предизборни кампании всички политици мълчаха като мишки, а сега се обвиняват един друг. Аре стига ве