Караджов показа писмо с договорен ''Закон за довършване на откраднатата магистрала''

OFFNews 10 юни 2022 в 19:45 15024 7

писмо

Снимка БНТ

Писмото, показано от министъра в оставка Гроздан Караджов

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов показа писмо от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, изпратен след среща с постигнатите договорки по темата с автомагистрала "Хемус". 

Писмото е с дата 12 май и е изпратено, по думите на Караджов, след среща с премиера Кирил Петков и министрите на вътрешните работи и на финансите Бойко Рашков и Асен Василев.

Министърът в оставка обяви, че премиерът е поискал магистралата да се довърши от същите фирми, които се разследват от МВР. В показаното писмо става ясно, че договореното име на проектозакона е "Закон за довършване на откраднатата магистрала".

"Веднага след тази среща ни се изпраща протокол със задачи, които ни се спускат от премиера. Първо - създава се работна група между Министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройство. Групата има задача да изработи проектозакон под надслов "Да завършим откраднатата магистрала", който важи за всички лотове на АМ "Хемус" и има следните задачи - да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори след частична индексация, без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ", каза Караджов.

Предвидено е законопроектът да се изработи от администрацията, след което да се прегледа от външен експерт и на коалиционен съвет. 

Караджов повтори, че поводът за скандала в Министерския съвет в сряда е била актуализацията на бюджета, внесена в дневния ред непосредствено преди началото на заседанието.

"Това очевидно по-късно през деня е преляло чашата на ръководството на Има такъв, защото такива случаи имаше много преди това. Дълги месеци имаше случаи на липса на респект, на погазване на правилата и липса на принципи", каза той. 

Попитан за писмото, разпространено от Продължаваме промяната, с което регионалният министър наистина иска 3,9 млрд. лева въпреки бюджета от 2,2 млрд. лева на МРРБ, Караджов каза:

"В писмото, което така беше зарадвало депутатите от "Продължаваме промяната", се казва: МРРБ съгласува проекта за решение на МС. В жълтото е "съгласува бюджета". Никой никога не е поставял условия, а отдолу е записано защо има нужда от тези пари".

Според него "хващането за думата" дали е искал, или не, е дребнавост. "Аз съм подписал писмо от съгласувателната процедура, която върви между всички министерства. В него съм описали всички дефицити, които са се появили в нашия бюджет и причините за тях", допълни той.

"През януари и февруари средствата за магистрали, независимо дали са по закона за обществени, или ин хаус поръчки, са били на нула с ясната инструкция от министъра на финансите да ги включим в актуализацията. Освен това коалицията е обещала половин милиард за българските общини. Една от лъжите, която се тиражира, е, че съм искал да налея пари в крадливите филми, които строят по ин хаус договори", коментира още министърът в оставка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

7

случайно прочетох

11.06 2022 в 12:17

pisnamiotmutri
10.06 2022 в 19:50
И защо ИТН напусна коалицията?

Защото Учиндолският така е казал :–)

5827

5

pisnamiotmutri

10.06 2022 в 22:44

4. Поправка - не той, а цялата му партия. :D Голямо чегъртане пада ама

1855

4

Чосър

10.06 2022 в 21:22

Ама какво не разбрахте -- той човекът не ги е искал.. само се разсърди, че не му ги дават..

12073

2

IvanofRumen

10.06 2022 в 20:13

Мафиотската слугинска партия ИТН повече няма да види парламента отвътре.

5827

1

pisnamiotmutri

10.06 2022 в 19:50

И защо ИТН напусна коалицията?
 
X

Да помогнем на украинските деца!