Калоян Паргов: Столичната община проспа темата с винетките

OFFNews 19 февруари 2020 в 10:20 1524 0

Столична община проспа темата с винетките, заяви лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов пред телевизия Bulgaria ON AIR. Според него след бодряшките изказвания на управляващите за решаване на проблема преди повече от година СО е трябвало да бъде активна и да заяви кои пътища да не попадат във винетната система.

"След постановлението на Министерския съвет за тарифиране на пътищата, ресорният заместник-кмет тогава Дончо Барбалов трябваше да заяви кои пътища да не попадат във винетната система. Това обаче не е направено и резултатът го виждаме - хората отново са на улицата и блокират пътища в населените места около София, коментира Калоян Паргов. - Сега вече този въпрос не е към Столична община, а е в полето на Министерския съвет. Какво значи да те задължат да ползваш винетка в рамките на София? Това значи да си плащаш, за да стигнеш до централната част на града и обратно. София град е една административна област с всичките 32 села. Гражданите плащат еднакви данъци и такси така, както ги е определила Столична община, хората отвъд Околовръстната дъга не са облагани по различен начин. А на всичкото отгоре в края на миналата година СО увеличи данъка за превозните средства. И не би трябвало да бъде проблем повдиганият въпрос за това кой ще поддържа пътищата, ако гражданите не плащат винетки. Надявам се днес на заседанието си Министерският съвет да отмени винетките вече законово, а не само на бодряшки обещания", посочи Паргов.

Според него над 150 000 души са засегнатите граждани в 32-те села край София, които трябва да плащат винетки, ако управляващите не ги отменят. "Те попадат в няколко столични района - Нови Искър, Кремиковци, Панчарево, Банкя... Нормално е хората да правят сравнение с населените места във Витошката яка. Защото там не плащат винетки. А принуждават гражданите от северната страна на града да плащат. Ето това е чувството за справедливост. Не е нормално да плащаш данъци и такси на общо основание като всички, а една част от хората да са натоварени с още задължителни разходи. Мисля, че Столичната община има достатъчно голям бюджет, за да се справи с този проблем. И вече трябваше да го е направила".

Калоян Паргов коментира и темата за БСП. "Всякакви мантри битуват в обществото за нашата партия - не сме били алтернатива, не сме предлагали нищо... А в последните 4 години на практика БСП беше хиперактивна, каза лидерът на столичните социалисти. - По-активна дори, отколкото някои очакваха. Тогава ни казваха, че сме прекалено активни. Така или иначе БСП си има виждане за алтернативно управление на държавата. И го изразява постоянно в Народното събрание по отношение на определени законопроекти. В рамките на този мандат имаме 4 вота на недоверие. Това е стандартен инструмент на опозицията в парламентарната демокрация. С него на висок глас можем да заявим и да покажем определени проблеми. Сега, по време на цикъла отчет и избори, ще направим анализ на изминалите 4 години. Ще видим къде сгрешихме. Дали сме прекалили във височината на тона, в дозата емоция. Дали сме били по-агресивни или пасивни. Това са въпросите, на които ще търсим отговори сега, за да може след година разликата от 2% с ГЕРБ да бъде стопена и да поемем отговорността за управление на държавата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови