Калоян Паргов: София не може да продължава да се развива дебалансирано

Потенциална възможност за консолидираща фигура е Мая Манолова, заяви лидерът на столичните социалисти

OFFNews 07 септември 2019 в 12:50 2469 0

Калоян Паргов

София не може да продължава да се развива дебалансирано - ние ще работим за прозрачност, експертност и ще питаме хората.

Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов в интервю за телевизия "Европа".

"В София има немалко проблеми и мога да кажа три неща, които би трябвало да се случат и за които ще работим. На първо място това е прозрачност, на второ място повече експертност и на трето - да питаме хората. Защо? Защото ГЕРБ очевидно се опитват да ни представят своите намерения като единствено решение, а виждаме резултата и мнението на хората. Не говоря само за ремонтите, говоря за политиката като цяло. Колко пъти за 10 години питахме хората? Три референдума предложихме, един не се допусна", каза Паргов. „Дайте да питаме хората!", призова той.

„София не може да продължава да се развива дебалансирано. От 2015 г., а и сега този лайтмотив ще бъде акцент в нашата платформа. Г-жа Фандъкова за пореден път си го приши, но за четири години какво направи? Колко квартала оправи?", попита Калоян Паргов и каза, че има такива квартали, в които асфалтът е от времето на социализма.

Според него в София има огромно недоволство от това управление. И то може да се характеризира с две думи - развитие в застой последните десет години. 

По думите му е много важна консолидацията - на лявото, на партията преди всичко и на онази част от обществото, която иска промяна. "И в случая потенциална възможност за такава консолидираща фигура е Мая Манолова", заяви лидерът на столичните социалисти.

"Наясно съм, че БСП сама на този етап не може да спечели избори в София предвид 30-годишните нагласи. Мая Манолова наистина може да събере потенциал отвъд възможностите на БСП", каза Паргов. По думите му издигането на една кандидатура от Инициативен комитет не е нещо ненормално, както и подкрепянето й от политическа партия също не е необичайно. "Назад в годините БСП е пробвала различни модели на участие в местната власт, включително и да се издига и да се подкрепя гражданска кандидатура", допълни още той. Калоян Паргов добави, че за да се успее в София и да се наложи промяната, трябва да се работи умно.

"Формирането на мнозинство е ключово за един кмет, защото без такова, колкото и да е популярен, няма как да управлява", категоричен бе председателят на групата на БСП в СОС. Той посочи, че мнозинството в общинския съвет дава зелена светлина на една или друга политика, на едно или друго намерение на един кмет, но мнозинството в Столичния общински съвет не би трябвало да бъде гумен печат, както досега.

„Целите на БСП в тези местни избори са 100 % увеличение на кметовете и 30 % увеличение на съветниците в страната. За София - това е значително увеличаване на общинските съветници, като минимум удвояване и превръщане на БСП в незаобиколим фактор във формирането на политиката на Столична община", обобщи Паргов.

Председателят на БСП – София припомни, че подготовката за местните избори е започнала още през ноември 2017 г. „Тогава пред структурите на Градската организация, заедно с Корнелия Нинова, обявихме това начало и че кандидатура тип Румен Радев е печелившият модел за София", посочи Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови