Калоян Паргов: Холокостът остави дълбок белег върху лицето на Европа

OFFNews 27 януари 2022 в 13:47 861 0

На тази дата светът казва: „Никога повече!“. Днес отбелязваме Международния възпоменателен ден на Холокоста. На 27 януари 1945 г. Червената армия освобождава останалите живи в концентрационния лагер Аушвиц.

Това каза председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в началото на днешната сесия и предложи общинските съветници да почетат с минута мълчание жертвите на Холокоста.

Преди това заедно с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова и членове на софийската организация на партията се поклониха и поставиха цветя на Паметника на Съветската армия.

„Холокостът е безпрецедентен не само заради броя на загиналите евреи и безкрайната жестокост в лагерите на смъртта, но и защото това е геноцидът, който с мащаба си остави дълбок белег върху лицето на Европа“, заяви Паргов.

По думите му споменът за този срамен момент от историята на човечеството трябва да бъде камбаната, която постоянно да ни напомня да бдим и да не допуснем никога отново да се възродят и наберат скорост идеологии, които са формирани върху расизъм и чувството за господството на един етнос или нация над друга.

„Свеждаме глави пред паметта на милионите невинни жертви на нацизма. Прекланяме се пред подвига на антифашистите в цяла Европа, на руския и другите народи в състава на Съветския съюз, които заедно със съюзниците отвоюваха победата над хитлеристка Германия и сложиха край на Холокоста“, посочи лидерът на столичните социалисти.

В 16.00 ч. Калоян Паргов ще вземе участие в отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в Аула Магна на Алма Матер. Събитието се организира от Посолството на Израел и СУ „Св. Климент Охридски“ съвместно с Народното събрание, Министерство на външните работи и Организацията на евреите в България „Шалом“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови