Калфин: Недопустимо е политици да крият пари в офшорки

OFFNews 05 април 2016 в 18:47 3061 6

Офшорните зони са едно раково образувание за целия свят. 

Това каза вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти по време на международна конференция на Съвета на Европа, която се провежда у нас. Думите му са по повод "Досиетата от Панама" и списъците с имена на известни политици, които са имали пари в офшорни зони.

По думите му е абсолютно недопустимо да има хора, които се занимават с политика и да крият пари в офшорна зона.  „Ако има такива политици, смятам, че те трябва да се оттеглят от всякакъв политически живот”, допълни Калфин.

Той е категоричен, че укриването на пари в офшорки "няма нищо общо с елементарния морал в политиката".

Вицепремиерът каза още, че когато започнат да излизат български имена, страната ни трябва да бъде безкомпромисна.

Според Калфин много хора се възползват от това, че офшорките не са незаконни. „Те си казват „Не пипайте тук, няма нарушение на закона“, но на практика те ощетяват редовните данъкоплатци във всяка една страна, които вместо да бъдат наравно с тези с високите доходи, са принудени те да компенсират криенето на средства от други“, обясни Калфин.

Той каза още, че само Европа губи 1 трилион евро на година от данъци заради офшорни зони.

„Заради това според мен мерките трябва да бъдат абсолютно решителни. Офшорните предприятия би трябвало да бъдат ограничавани. Някой може да се окаже, че конкуренцията е нарушена, но нито е честно към данъкоплатците, нито към обществото да има неизвестни икономически оператори, които да крият данъци и да влияят значително върху икономиката“, смята министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови