Исландският премиер подаде оставка заради "Досиетата от Панама" (обновена)

OFFNews 05 април 2016 в 17:15 4493 6

Исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка след разкритията от "Досиетата от Панама".

Първоначално Гунлаугсон поиска от президента на страната Олафур Рагнар Гримсон да разпусне парламента, но след отказа на Гримсон премиерът хвърли оставка. 

10 000 души излязоха на протест с искане на за оставката на премиера след разкритията на журналисти в "Досиетата от Панама", че Гунлаугсон е укривал милиони долари в офшорни компании. Опозицията в страната пък призова за вот на недоверие. 

Според изтеклите документи Сигмундур Гунлаугсон и съпругата му са придобили офшорната компания Wintris през 2007 г., базирана на о. Тортола – най-големия от Британските Вирджински острови. Той не е декларирал участие в компанията през 2009 г., когато влиза като депутат в парламента. След 8 месеца продава дяловете си в Wintris - 50% - на съпругата си за 1 долар.

41-годишният Гунлаугсон, който беше избран срещу обещанието да се бори за правото на чуждестранните клиенти фалиралите на банки за пълно възстановяване на депозитите им, заяви по-рано, че няма намерение да подаде оставка, защото не е нарушил законите. 

Той твърди още, че със съпругата му не са се облагодетелствала финансово от офшорната компания.

Офшорната компания е била използвана, за да бъдат инвестирани милиони долари от наследство, според документ, подписан от съпругата на Гунлаугсон Анна Палсдотир през 2015 г.

В същото време документи, изтекли чрез "Досиетата от Панама", показват, че премиерът е имал генерално пълномощно, което му е дало правата да се разпорежда с компанията без ограничения на правомощията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews