Калфин към Местан: Елате с мен да кажете на децата да не раждат деца

Лидерът на ДПС: Знаете ли колко роми има в парламента? Само двама. И те са в нашата ПГ

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2015 в 22:17 15890 25

Ивайло Калфин.

Вицепремиерът Ивайло Калфин покани лидера на ДПС Лютви Местан заедно да отидат в ромските махали в  Стара Загора и Раднево.

"Искам нещо да Ви предложа, като говорите за популизма и за защитата на етнически групи: аз днес се връщам от Стара Загора и Раднево. Говорих със социалните работници там. Предлагам Ви да отидем заедно с Вас в ромските махали на тези градове, където живеят хора, които аз много уважавам. И да потърсим заедно с Вас, примерно Вие да дадете едно решение как да се ограничи раждаемостта сред малолетните, как да се мотивират децата да влязат в училище, как да се помогне, за да се социализират тези хора. Хайде, Вие защитавате интересите им. Хайде, ние сме готови, дайте решенията, като говорим за грижа за тези хора." - обърна се Калфин към Местан в студиото на "Панорама" на БНТ.

Преди това трябва да се съгласим: да не ги наричаме "скотове" и "човекоподобни". Разграничавате ли се от думите на министър Москов? - отвърна лидерът на ДПС.

Правата на човека са неговият реален живот. Дайте решенията, призова отново Калфин, след като каза, че е напълно съгласен с условието на Местан: "да не ги наричаме "скотове" и "човекоподобни".

Част от решаването на проблемите на ромския етнос е в тяхната интеграция. Имам един много простичък въпрос: знаете ли колко роми - по тяхно самоопределение - има в 43-ото Народно събрание? Само двама, г-н Калфин. И двамата са в парламентарната група на ДПС. Това е част от механизмите за решаване на въпросите на общността. Идеята на ДПС е ромите да бъдат активни субекти за решаване на собствените им проблеми. И това става чрез представителството им във всички власти, това е интеграционният модел, каза Местан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2015 в 17:32

Икономика на циганите
Българската икономика премина през рецесия, трудовият и имотният пазари все още са в криза. Животът на много българи стана по-труден. В обществото се породи напрежение, което търси отдушник. Ето защо все по-силно е негативното отношение към малцинствените етноси. Но се оказва, че в представите си за Другите се ръководим от стереотипи, които не отговарят на реалността. DarikFinance се обърна към един от най-добрите специалисти в страната по проблемите на ромския етнос, Алексей Пампоров, ръководител социологически проучвания в Институт "Отворено общество" – София.

Господин Пампоров, каква е икономиката на ромската общност?

Ромите са общност за другите. Тоест, ние си ги представяме като една група, но всъщност има множество различни групи. И има различни икономически стратегии и различни начини за справяне в живота и ежедневието при отделните групи. За жалост тези, които най-много се набиват на очи, са хората от гетата. Те са без работа, живеят в малки пренаселени бараки, ровят по боклуците или работят в чистотата или на черно по строежи.

Но има общност като например калайджиите, който пазят чергарската традиция. В България те не са постоянно в движение. Например във Франция или в Холандия тези ромски групи живеят в каравани и пътуват през цялата година. В България чергарството е сезонно. Даже има калайджийски групи, които притежават по две къщи, една зимна и една лятна. Зимно време живеят в южна България на по-топло, по поречието на Марица. А лятно време отиват в североизточна България.

Любопитно е, че те работят по-скоро в мюсюлмански райони, въпреки че самите те са християни.

Калайджиите наричат сами себе си влахори – влашки роми. Те правят казани за ракия или поправят улуци, по селата, където има тави за лютеница, където има поцинковани корита.

А как живеят през зимата, когато за тях няма препитание?

Зимно време калайджиите си стоят където си живеят и ядат от запасите си. Ромите преживяват зимата като строителите и земеделските стопани. От представителните изследвания за заетостта в България се вижда много ясно изразена сезонна заетост. Тя касае най-вече ромите и турците в страната. Турската заетост се повишава лятно време с 5-6%, докато ромската с 10 до 15%, просто защото дейностите им са със сезонен характер – земеделие, строителство ...

Голяма част от калайджиите сменят занаят и стават джамбази, тоест започват да търгуват с животни. Те са свикнали много да обикалят, познават селата, познават пътищата. Когато отидат в едно село, в което са били и намерят крава за продан, те я купуват. Хората ги познават и им имат доверие, пък и калайджиите си плащат, не лъжат. След това животните се карат на панаира за животни в Димитровград, Камен или където знаят, че ще им предложат най-добра цена и продават купените животни.

Има калайджии, които търгуват с кожи. Например след Гергьовден бабата на село е заклала едно – две агнета в зависимост от това колко внуци има. Калайджията, докато обикаля за казани и тави, търси да купи и кожи. От едно село може да събере 20 – 30 кожи и да получи много по-добра цена, отколкото е платил за всяка от тях.

Всичко това е в сивата икономика. Всички тези дейности са полулегални. Има калайджии, бургуджии и копанари (изработват предмети от дърво), които са членове на съответните занаятчийски камари по места. Но покрай тази легална дейност, в която си плащаш лиценза да правиш лъжици или неща от ковано желязо, се случват и други, не съвсем законни работи.

Звучи като икономика от XIX век.

Тази икономика беше възродена след 1989 година. Безогледното разпиляване на стопанствата остави и ромите без препитание. По времето на социализма много от копанарите например работят в Коми (район за дърводобив в Русия). Те разбират от дървесина. Те са специалисти и знаят как реагира дървото. Какви са свойствата на крушата, тополата и каквото дърво се сетите. По тази причина има много руски снахи в тази общност. Рускини от Комска ССР, женени за копанари.

Калайджиите пък са били включени в системата на Аграрно-промишлените комплекси, наследили ТКЗС. Те произвеждат битови предмети. В България е много популярно, особено в селските къщи, да има битов кът и в него задължително има традиционно българско медно джезве, което всъщност е правено от цигани калайджии.

След разпада на системата на АПК, те няма къде да работят. А и самите калайджии казват „тефлона и алпаката убиха занаята“. Вече не се използват медни съдове. Ето защо калайджиите оцеляват, като правят казани и поправят улуци.

Проблемът на ромите е, че традиционно преди комунизма не са притежавали земя. Така при реституцията те не само не получават нищо, но често и малкото, което имат, им бива отнето. С края на комунизма те губят работата си, а често и собствеността си. Остават без нищо.

По-предприемчивите роми са стават арендатори. Познавам калайджии, които около Свиленград имат бостани от 10 – 20 декара. Ако отидете на борсата в Плодовитово ще видите, че там 50% от продавачите на селскостопанска продукция, която после идва на пазарите в София, са роми. Истинските производители на българските зеленчуци са основно роми. Но има един такъв стереотип – ако някой сложи табелка „Правено в ромската махала“ - няма как да намери купувачи.

Всеки си представя една дърта баба, която отглежда доматите на село. Но бабите не могат да гледат сами декари с дини или с домати. Физически не е възможно. Ромите са хората които работят тежкия земеделски труд през лятото. Например в Пловдивско доста от ромските фамилии отглеждат фъстъци. Навсякъде, където има нужда от много работна ръка и не може да се използва механизация, се използват роми.

Как преживяват ромите в Западна Европа? Изглежда там те живеят по-добре.

Аз имах шанса преди три месеца да отида в Испания и трябваше да се свържа с една ромска фондация. Чудех се как да открия къде се помещава, докато не видях схлупени къщички, точно като в българските гета. Там, както и очаквах, ме упътиха къде да открия фондацията.

Истината е, че гетата в цял свят изглеждат еднакви. Истината е, че черните гета в Чикаго, еквадорските гета в Барселона, ромските гета в България имат едни и същи проблеми. Когато има концентрация на бедност, когато има концентрация на ниско образование, това води само до негативни последици.

Най-голямата глупост е да се каже: „за ромите е характерна ранната раждаемост“. Тя е характерна за бедните и необразованите в цял свят. В САЩ в испанските, черните и дори в белите гета ще се сблъскате с абсолютно същия проблем. Т. нар. африканска юношеска раждаемост я има и в САЩ, и в България. В това отношение България е изключение в цяла Европа. 5% от момичетата под 19 годишна възраст са родили поне едно дете. Това не е проблем на ромите. Това е проблем на бедността и на ниското образование.

Когато говорим за 5% юношеска раждаемост трябва да сме наясно, че до голяма степен проблемът идва не от ромите, а от другите общности. Страшно много млади българки раждат и отпадат от училище. Те нямат друга житейска алтернатива. За момичето от малкото селище е по-добре на 15-16 години, като я хареса селския ерген, да се ожени за него, да му роди едно дете и да знае каква й е перспективата. Тя няма да отиде да учи, градът е далеч и е скъп. В околностите няма училище. В северозападна България ранните раждания са масова практика.

И просията е част от ромската икономика.

Просията в България изглежда така грозна заради историческите нагласи. Много характерно за исляма е, че е човеколюбива религия. Свещениците в православния Троянски манастир забраниха на бедните и сакатите да посещават обителта. Но при исляма е задължително да помагаш на бедните, сакатите и болните. Така ти получаваш нещо като индулгенция, но не плащаш на свещениците както е при католицизма, а на нуждаещите се. Смята се, че те ще заживеят по-добре, а ти ще се очистиш духовно с доброто си дело. Но тази хуманност води до грозотата на просията. На запад танцуват, правят спектакъл, занимават се с това, което днес наричаме пърформънс.

На мен ми сe е случвало пред кметството в Брюксел да ме спре местен ром в моряшка униформа, с лула, с празна бутилка от алкохол в ръката и да каже: „мосю, дайте су да си купя пиене“. Имитира, че е пиян моряк, прави го като забава. Той не беше пиян, просто това беше спектакъл.



Значи проблемите са в съзнанието?

В Испания интеграцията е на много добро ниво. Има възможност ако едно дете отпадне в пети клас, когато стане на 20 години да се върне и спокойно да завърши образованието си. В България образователната система е изключително рестриктивна. Ако едно дете отпадне от училище, защото е родило или защото има проблеми, то губи всякакъв шанс за реализация в живота си по-нататък.

Добре, но в България за ромите се дават много пари.

Не е вярно, че се дават пари за роми в България. Това е голяма лъжа. Има разписана рамкова програма за ромската интеграция. Бюджетът за нея е одобрен преди 3 години и по нея до сега няма нито един отпуснат лев. Националният координатор за програмата подаде оставка и в момента длъжността се изпълнява от министъра на вътрешните работи Цветанов.

В България няма и насърчаване на раждаемостта. Такова има в Швеция. Когато една жена роди там, тя получава 90% от заплатата си, докато отглежда първото си дете, не само за година, а докато отглежда детето си. Тя получава 100% от заплатата си при второто дете, 110% при третото и т. н. Една майка на две деца в Швеция получава колкото е получавала например като изпълнителен директор. Така тя има стимул да учи и да направи кариера, да постигне висока заплата и след това да отгледа децата си. Ето защо в Швеция раждат много по-късно и държавата се грижи за тях.

Там жените имат стимул да не са прости, неграмотни и да раждат на 18 г. Така се получава и по-високо качество на възпроизводството. Един образован човек има стимул да кара собствените си деца да се образоват, той може да им помага. Как един неграмотен, безработен човек може да помогне на децата си? Не може. Бедността и неграмотността в България раждат още бедност и неграмотност. Държавата не трябва да дава пари на калпак, а да има адекватни социални политики, както е в по-нормалните страни.

А щом е забранено от закона, ранното раждане трябва да се третира като незаконно. В нормалните страни, ако не можете да се грижите за детето си, идва съответният социален работник и ви го взима.

Всички знаем, че в САЩ може да се гласува след навършване на 21 години. Всъщност може да се гласува и по-рано. Там има закон за еманципацията. Ако искаш по-рано да създадеш семейство и да родиш, обявяваш, че искаш да се еманципираш. Тоест да станеш по-рано възрастен. И съответно се завежда дело. За да получиш възможността да създадеш семейство обаче трябва да докажеш, че разполагаш със собствени доходи и жилище. В противен случай държавата намира други родители за твоето дете. Законът трябва да е безмилостен, за да се спре възпроизводството на бедност и неграмотност.

Значи държавата е виновна?

Зимно време ромските фамилии разчитат на държавата. През лятото 6% от ромските домакинства разчитат на социални помощи, през зимата този дял нараства до 26%. И това са само ромите, които успяват да си намерят работа. Българската държава създава тази зависимост. Тя дава малко пари и то на калпак, вместо да цели реална интеграция и образование. В Румъния има много по-малки проблеми с интеграцията на ромите. Решението е просто – има квоти. Не може да има училищен клас без ромче вътре. Не може да има публична администрация без роми в нея. А има и контрол на временната заетост.

Българското законодателство е в голямата си степен синхронизирано с европейското и дори е по-демократично и прагматично в много аспекти. Но не се прилага. Законите в България не се спазват и това е основният проблем.

Основателно ли западните страни налагат ограничения за работниците от България?

Западна Европа спира хората без квалификация, които отиват там, за да живеят на социални помощи. Това може и да не ни харесва, но е основателно. Никоя страна не спира достъпа до трудовия си пазар на квалифицирани служители.

24.01 2015 в 17:31

Грешен подход.
Българите и като цяло европейците, трябва да бъдат стимулирани да раждат повече деца.
Знаете ли колко деца се раждат в Турция?

24.01 2015 в 17:24

Нека оставим политиците да решават проблемите ни !

Нали затова сме им гласували доверие !

24.01 2015 в 16:31


Решението е в няколко мерки: 1.Всички деца, отглеждани в неподходящи условия се вземат и се отглеждат в интернати до 18 годишна възраст - с пълен пансион и учение, обаче не по "българския" а по "кубинския" почин - накрая излизат готови кадети.2.Възстановяване на "Трудови воиски" - обучение, изпълнение на обекти, трудова ангажираност на безработни и осъдени на пробация, заместване на присъди с труд и т.н. и 3. Задължително образование на пансионен принцип за всички деца в неравностойно положение и лишаване на родителите от детски при отсъствие от училище. Но Държавата трябва да задели сериозни средства за храна, облекло и пособия за такава реформа в образованието. Иначе само ще пилеем средства и ще ги "усвояват" разни защитници на човешки права...

24.01 2015 в 12:10

Боже, Боже, какъв пропуск, пропуснал съм да се насладя на словоблудството на двамата ми любими политици понастоящем в парламента, най-мазните и гадни, голи охлюви, плужеци, по-лигави и гнусни лъжци и демагози от тези отрепки трудно ще се намерят, обичам и павлето и калфата, душата ми пълнят с артистичните си изпълнения, оня ламбо ли беше, серго ли беше, пред тях ряпа да яде, я вижте калфата, освен за децата, циганските, щото то други вече почти няма, как се е загрижил милия и за старците, вижте какви гениални идеи за пенсионната рИформа лансира, няма като простак директно да избълва, тъпи, гладни пенсионери, с фондове и без фондове, пенсия ще получавате три дни след като ви копнат и в размер половината от разходите за гробарите, ами интелигентно, фино, замазано в точки и алинеи казва същото, ама по-начин да ти е драго по-скоро да умреш, браво, благодарим за грижите, червени боклуци.

24.01 2015 в 10:59

Някак си нечестно звучи това "кой дет та фане"...

Моя милост смята, че такива изроди с българско гражданство трябва да се "ебат" повсеместно и навсякъде!
Няма какво да се чака да го хванат!
В този ред на мисли смятам, че тази тактика трябва да се приложи и за всички членове на Бе-Ха-Ка-ту!

24.01 2015 в 10:41

Предлагам бланков отговор на всяка една нелепо саката теза,изказвана от г-н Местан в бъдеще.

Той е следния:

МЕСТАААНЕЕЕЕЕЕ, ДА ТА Е*Е КОЙ ТА ФАНЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!


Ахахахаха....

24.01 2015 в 10:33

И като свали правителството заради ксенофобия, от утре циганките.....
-----
Не, като свали правителството заради ксенофобия, в следващите правителства може и да успеят да влязат хора, които наистина разбират проблемите, а не се крият зад личностни белези на етносите!

24.01 2015 в 10:30

АМА ТЕ НАИСТИНА СА СКОТОВЕ И ЧОВЕКОПОДОБНИ. ИМА, РАЗБИРА СЕ, И ИЗКЛЮЧЕНИЯ. А КОЗЕЛЪТ МЕСТАН ХИЧ НЕ ИМ ПОМАГА ДА СЕ ОЧОВЕЧАТ, НЕГОВАТА ЦЕЛ Е САМО ДА ПОЛУЧИ ГЛАСОВЕТЕ ИМ.
-------------
Скотовете и човекоподобните са сред "българския" етнос, защото ако там бяха нормални хомосапиенс, нямаше 25 години да сме там, откъдето тръгнахме!

24.01 2015 в 09:33

АМА ТЕ НАИСТИНА СА СКОТОВЕ И ЧОВЕКОПОДОБНИ. ИМА, РАЗБИРА СЕ, И ИЗКЛЮЧЕНИЯ. А КОЗЕЛЪТ МЕСТАН ХИЧ НЕ ИМ ПОМАГА ДА СЕ ОЧОВЕЧАТ, НЕГОВАТА ЦЕЛ Е САМО ДА ПОЛУЧИ ГЛАСОВЕТЕ ИМ.